Fusilli z gorgonzolą i suszonymi pomidorami


Mi piace la pasta, molto!! Wobec czego dzielę się, wymyślonym na naprędce, przepisem na nietuzinkowy, jednak banalnie prosty w przygotowaniu, makaron fusilli z gorgonzolą i suszonymi pomidorami…


Składniki dla 4-5  osób:
  • makaron fusilli 500 g (1 opakowanie) 
  • ser gorgonzola piccante 
  • suszone pomidory 
  • śmietanka 30% najlepiej kremówka
  • mała cebula 
  • oliwa 
  • świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Pomidory kroimy  w paski. Siekamy cebulkę i podsmażamy wraz z  suszonymi pomidorami na oliwie (jeżeli zastosujemy suszone pomidory w zalewie możemy użyć odrobiny zalewy zamiast oliwy). Dodajemy rozdrobniony na cząstki ser, podlewamy śmietanką. Ser powinien rozpuścić się i połączyć ze śmietanką w harmonijna całość tworząc niepowtarzalny w smaku sos. Dodajemy makaron i przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Jeszcze tylko lampka czerwonego wytrawnego wina… i smakowitości życzę…

Komentarze

  1. Właśnie zrobiłam, bardzo dobre tylko tłuuuste ale raz na jakiś czas można poszaleć. ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty