Gruszkowa brukselka z żurawiną i migdałami


…dzięki inspiracji najlepszejszej przyjaciółki Panny Moniki, wśród słynnych warzywnych znakomitości, na blogu zagościła Panna Brukselka!!  Aby zachęcić przeciwników i zaintrygować pasjonatów, Panna brukselka pojawi się  w towarzystwie pękatej gruszki, czerwonej żurawiny i chrupiącego migdału!


                                                                                                                                            fot.Iza Gomułka
Składniki:
  • brukselka, dużo brukselki 
  • 2 gruszki 
  • suszona żurawina 
  • migdały, płatki migdałów 
  • masło 
  • goździki 
  • sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę czyścimy, obieramy z wierzchnich liści, przecinamy na połówki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze ok 15 minut, tak aby brukselka stała się pół miękka.  W międzyczasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni.

Roztapiamy kawałek masła na patelni, wrzucamy odcedzoną brukselkę, podsmażamy do czasu aż brukselka się zarumieni. Wkrawamy cząstki obranej wcześniej gruszki. Dodajemy garść żurawiny, kilka ziaren goździków, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Chwilę podsmażamy mieszając do czasu aż gruszka zmięknie, ale nie rozpadnie się. Podajemy cieplą i pachnącą brukselkę posypując prażonymi migdałami… znakomitości!! Idealna alternatywa dla każdego oponenta brukselki. 

Komentarze

  1. Wspaniałę danie. Jak odpowiednio podana panna brukselka to smakuje wyśmienicie, polecam
    Wielbiciel

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi goście opędzlowali miskę i słali mi pokłony uwielbienia za przygotowanie tego dania. Dzięki za przepis:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty