Przejdź do głównej zawartości

Gruszkowa brukselka z żurawiną i migdałami


…dzięki inspiracji najlepszejszej przyjaciółki Panny Moniki, wśród słynnych warzywnych znakomitości, na blogu zagościła Panna Brukselka!!  Aby zachęcić przeciwników i zaintrygować pasjonatów, Panna brukselka pojawi się  w towarzystwie pękatej gruszki, czerwonej żurawiny i chrupiącego migdału!


                                                                                                                                            fot.Iza Gomułka
Składniki:
  • brukselka, dużo brukselki 
  • 2 gruszki 
  • suszona żurawina 
  • migdały, płatki migdałów 
  • masło 
  • goździki 
  • sól, świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę czyścimy, obieramy z wierzchnich liści, przecinamy na połówki i gotujemy w osolonej wodzie lub na parze ok 15 minut, tak aby brukselka stała się pół miękka.  W międzyczasie prażymy płatki migdałów na suchej patelni.

Roztapiamy kawałek masła na patelni, wrzucamy odcedzoną brukselkę, podsmażamy do czasu aż brukselka się zarumieni. Wkrawamy cząstki obranej wcześniej gruszki. Dodajemy garść żurawiny, kilka ziaren goździków, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Chwilę podsmażamy mieszając do czasu aż gruszka zmięknie, ale nie rozpadnie się. Podajemy cieplą i pachnącą brukselkę posypując prażonymi migdałami… znakomitości!! Idealna alternatywa dla każdego oponenta brukselki. 

Komentarze

  1. Wspaniałę danie. Jak odpowiednio podana panna brukselka to smakuje wyśmienicie, polecam
    Wielbiciel

    OdpowiedzUsuń
  2. Moi goście opędzlowali miskę i słali mi pokłony uwielbienia za przygotowanie tego dania. Dzięki za przepis:D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…