Kalafior na ostro z orzechami pinii


Pan Kalafior jest na tyle neutralny i mało dominujący w smaku, że z przyjemnością poddaje się towarzyszącym nieopodal dodatkom… wykorzystując tą zaletę proponuje nietypowy kalafior na ostro z orzechami pinii!

Składniki:
  • kalafior 
  • orzechy pinii 
  • rodzynki 
  • papryczka chili
  • masło
Przygotowanie:
Rozdzielamy różyczki kalafiora, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Należy uważać, ponieważ kalafior lubi się przegotować i rozpaść na kawałeczki nadające się tylko na piure kalafiorowe.
Na patelni roztapiamy masło. Najlepiej jest używać masła klarowanego, ponieważ osiąga wysoką temperaturę i się nie przypala. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną papryczkę chili, w ilości wg gustu. Ważne jest aby wszelkiego rodzaju przyprawy były wrzucane bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz nie na warzywa, wówczas nadzwyczajnie uwalniają swój aromat… Wrzucamy garść rodzynek.  Następnie należycie ugotowany kalafior. Podsmażamy.  Orzechy pinii zrumienić na suchej patelni, są wystarczająco tłuste. Dodać do ostrego, z pojawiającą się od czasu do czasu rodzynkową słodyczą Pana Kalafiora. Smacznego.

Tak przygotowany kalafior można smakować jako przekąskę lub podawać w towarzystwie  kaszy kuskus w indyjskiej odsłonie.

Komentarze

Popularne posty