Przejdź do głównej zawartości

Kalafior na ostro z orzechami pinii


Pan Kalafior jest na tyle neutralny i mało dominujący w smaku, że z przyjemnością poddaje się towarzyszącym nieopodal dodatkom… wykorzystując tą zaletę proponuje nietypowy kalafior na ostro z orzechami pinii!

Składniki:
  • kalafior 
  • orzechy pinii 
  • rodzynki 
  • papryczka chili
  • masło
Przygotowanie:
Rozdzielamy różyczki kalafiora, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Należy uważać, ponieważ kalafior lubi się przegotować i rozpaść na kawałeczki nadające się tylko na piure kalafiorowe.
Na patelni roztapiamy masło. Najlepiej jest używać masła klarowanego, ponieważ osiąga wysoką temperaturę i się nie przypala. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną papryczkę chili, w ilości wg gustu. Ważne jest aby wszelkiego rodzaju przyprawy były wrzucane bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz nie na warzywa, wówczas nadzwyczajnie uwalniają swój aromat… Wrzucamy garść rodzynek.  Następnie należycie ugotowany kalafior. Podsmażamy.  Orzechy pinii zrumienić na suchej patelni, są wystarczająco tłuste. Dodać do ostrego, z pojawiającą się od czasu do czasu rodzynkową słodyczą Pana Kalafiora. Smacznego.

Tak przygotowany kalafior można smakować jako przekąskę lub podawać w towarzystwie  kaszy kuskus w indyjskiej odsłonie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…