Przejdź do głównej zawartości

Kalafior na ostro z orzechami pinii


Pan Kalafior jest na tyle neutralny i mało dominujący w smaku, że z przyjemnością poddaje się towarzyszącym nieopodal dodatkom… wykorzystując tą zaletę proponuje nietypowy kalafior na ostro z orzechami pinii!

Składniki:
  • kalafior 
  • orzechy pinii 
  • rodzynki 
  • papryczka chili
  • masło
Przygotowanie:
Rozdzielamy różyczki kalafiora, gotujemy na pół miękko w osolonej wodzie. Należy uważać, ponieważ kalafior lubi się przegotować i rozpaść na kawałeczki nadające się tylko na piure kalafiorowe.
Na patelni roztapiamy masło. Najlepiej jest używać masła klarowanego, ponieważ osiąga wysoką temperaturę i się nie przypala. Na rozgrzane masło wrzucamy posiekaną papryczkę chili, w ilości wg gustu. Ważne jest aby wszelkiego rodzaju przyprawy były wrzucane bezpośrednio na rozgrzany tłuszcz nie na warzywa, wówczas nadzwyczajnie uwalniają swój aromat… Wrzucamy garść rodzynek.  Następnie należycie ugotowany kalafior. Podsmażamy.  Orzechy pinii zrumienić na suchej patelni, są wystarczająco tłuste. Dodać do ostrego, z pojawiającą się od czasu do czasu rodzynkową słodyczą Pana Kalafiora. Smacznego.

Tak przygotowany kalafior można smakować jako przekąskę lub podawać w towarzystwie  kaszy kuskus w indyjskiej odsłonie.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …