Kasza kuskus w indyjskiej odsłonie


Kasza kuskus zniewala prostotą jej przyrządzania. Można ją stosować jako dodatek do dań, ale wyśmienicie sprawdza się również w roli głównej… Poniżej prawdziwie aromatyczna odsłona kaszy kuskus w indyjskiej odsłonie!


Składniki:
  • kasza kuskus 1 opakowanie około 250g  
  • cebula 
  • masło 
  • rodzynki 
  • orzechy nerkowca 
  • nasiona kardamonu  
  • nasiona kolędy 
  • cynamon kora 
  • imbir świeży 
  • garam masala (mieszanka różnych ziół i przypraw indyjskich)

Przygotowanie:


Kaszę kuskus zalewamy odpowiednią ilością wrzącej wody  tj 1:1. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni klarowane masło, wrzucamy nasiona kardamonu,  nasiona kolędy, kawałek kory cynamonu, kilka plastrów świeżego imbiru. Siekamy cebule i wrzucamy do przypraw. Mieszamy do czasu aż cebula się zarumieni, dorzucamy garść rodzynek i orzechów nerkowca. Gdy cebula mocno się zarumieni i nabierze miedzianego koloru, wrzucamy napęczniałą kasze kuskus, mieszamy dodając odrobinę garam masali.
Tak przygotowaną Panią kaszę można smakować jako przekąskę lub podawać w towarzystwie ostrego Pana kalafiora z orzechami pini. Zachęcam do podawania dodatkowo gęstego jogurtu naturalnego (np. jogurtu greckiego), łagodzi ostrość potraw im pomaga wyodrębnić poszczególne smaki…

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty