Przejdź do głównej zawartości

Kasza kuskus w indyjskiej odsłonie


Kasza kuskus zniewala prostotą jej przyrządzania. Można ją stosować jako dodatek do dań, ale wyśmienicie sprawdza się również w roli głównej… Poniżej prawdziwie aromatyczna odsłona kaszy kuskus w indyjskiej odsłonie!


Składniki:
  • kasza kuskus 1 opakowanie około 250g  
  • cebula 
  • masło 
  • rodzynki 
  • orzechy nerkowca 
  • nasiona kardamonu  
  • nasiona kolędy 
  • cynamon kora 
  • imbir świeży 
  • garam masala (mieszanka różnych ziół i przypraw indyjskich)

Przygotowanie:


Kaszę kuskus zalewamy odpowiednią ilością wrzącej wody  tj 1:1. Zostawiamy pod przykryciem na kilka minut. W tym czasie rozgrzewamy na patelni klarowane masło, wrzucamy nasiona kardamonu,  nasiona kolędy, kawałek kory cynamonu, kilka plastrów świeżego imbiru. Siekamy cebule i wrzucamy do przypraw. Mieszamy do czasu aż cebula się zarumieni, dorzucamy garść rodzynek i orzechów nerkowca. Gdy cebula mocno się zarumieni i nabierze miedzianego koloru, wrzucamy napęczniałą kasze kuskus, mieszamy dodając odrobinę garam masali.
Tak przygotowaną Panią kaszę można smakować jako przekąskę lub podawać w towarzystwie ostrego Pana kalafiora z orzechami pini. Zachęcam do podawania dodatkowo gęstego jogurtu naturalnego (np. jogurtu greckiego), łagodzi ostrość potraw im pomaga wyodrębnić poszczególne smaki…

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …