KAWA?? NA POCZĄTEK...

Wszystko zaczyna się od aromatycznej filiżanki kawy...




                                                                                                                               fot.Iza Gomułka

Chyba większość z nas uwielbia cudowny zapach aromatycznej kawy o poranku… Przedstawiam sposób na przyrządzenie /parzenie wyśmienitej i bardzo aromatycznej kawy,  który poznałam podczas moje wizyty w Indiach. Rdzenni mieszkańcy Indii, nie piją kawy tak intensywnie parzonej  jak zwykli to robić Europejczycy, dlatego też sposób przyrządzenia przedstawiony przeze mnie jest dostosowany do moich preferencji, mam nadzieję że Was też urzeknie…

Składniki
  • kawa
  • kardamon (najlepiej w całości, nie mielony)
  • cynamon (najlepiej kawałek kory, nie mielony)
  • imbir świeży
  • goździki
Gotujemy odpowiednią ilość wody, czyli około 0,5l co daje dwa kubki lub 4 filiżanki napoju. Wrzucamy przyprawy, kardamon, cynamon,goździki  i kilka plasterków świeżego imbiru. Po zagotowaniu wody z przyprawami do wywaru dodajemy kawy 4-6 łyżeczek w zależności od intensywności jaką chcemy osiągnąć. Czekamy aż wywar zabulgocze i kawa gotowa.... Mmmm aromatyczne pyszności... najlepiej podawać ze słodkościami.

Komentarze

Popularne posty