Przejdź do głównej zawartości

Makaron w buraczkowym sosie z kozim serem i kiełkami


Ordynarny, prostacki Burak!!! Według Panny Moniki nawet pospolity burak może stać się fundamentem nieprzeciętnego i wykwintnego obiadu! Doskonałym przykładem może być makaron w subtelnym buraczkowym sosie z kozim serem i kiełkami…


Składniki:
  • buraki 
  • twarożek „serek wiejski” 
  • ser kozi 
  • kiełki rzodkiewki lub słonecznika 
  • cebula mała 
  • jogurt naturalny typu grecki 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • odrobina cukru 
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Buraki gotujemy w łupinach lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy z łupin i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Skrapiamy starte buraki sokiem z cytryny lub zamiennie domowej roboty octem z jabłek, doprawiamy łyżeczką cukru. Siekamy cebulkę, i smażymy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy buraczki. Podsmażamy. Łączymy z twarożkiem i kilkoma łyżkami jogurtu. Powstały sos nie powinien być zbyt gęsty, w razie potrzeby należy dodać więcej jogurtu. Przyprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem.

                                                                                                                                      

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Układamy na talerzu, polewamy sosem buraczkowym, posypujemy świeżymi kiełkami i kozim serem… Nieprzyzwoicie pysznościowy obiad z buraka gotowy!  


                                                                                                                                    

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …