Makaron w buraczkowym sosie z kozim serem i kiełkami


Ordynarny, prostacki Burak!!! Według Panny Moniki nawet pospolity burak może stać się fundamentem nieprzeciętnego i wykwintnego obiadu! Doskonałym przykładem może być makaron w subtelnym buraczkowym sosie z kozim serem i kiełkami…


Składniki:
  • buraki 
  • twarożek „serek wiejski” 
  • ser kozi 
  • kiełki rzodkiewki lub słonecznika 
  • cebula mała 
  • jogurt naturalny typu grecki 
  • łyżeczka soku z cytryny 
  • odrobina cukru 
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Buraki gotujemy w łupinach lub pieczemy w piekarniku do miękkości. Odstawiamy do ostygnięcia. Obieramy z łupin i ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Skrapiamy starte buraki sokiem z cytryny lub zamiennie domowej roboty octem z jabłek, doprawiamy łyżeczką cukru. Siekamy cebulkę, i smażymy na maśle. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy buraczki. Podsmażamy. Łączymy z twarożkiem i kilkoma łyżkami jogurtu. Powstały sos nie powinien być zbyt gęsty, w razie potrzeby należy dodać więcej jogurtu. Przyprawiamy sola i świeżo mielonym pieprzem.

                                                                                                                                      

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Układamy na talerzu, polewamy sosem buraczkowym, posypujemy świeżymi kiełkami i kozim serem… Nieprzyzwoicie pysznościowy obiad z buraka gotowy!  


                                                                                                                                    

Komentarze

Popularne posty