Przejdź do głównej zawartości

Muffiny dyniowe!

Żart moim ulubionym Dynia warzywem, gdyż dzieki Niej mozna tworzyć lotniczym nie tylko słone, ale rowniez słodkie pyszności. Mój przepis na słodkościową zachciankę z dyni ... 
Muffiny dyniowe!




Składniki
  • 1/2 Kubka bakalii (Rodzynek, rys posiekanych)
  • Orzechów włoskich 3/4 Szklanki, posiekanych 
  • 1 i maki pszennej 1/2 Kubka razowej (koniecznie Musi Być mąka razowa, nadaje ONA ciemnego, miodowego koloru, Tym wyśmienicie smakuje Przy żart zdrowsza i)
  • 1/3 Kubka brązowego cukru 1 Łyżeczka mielonych przypraw (cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej i imbiru) 
  • 3/4 łyżeczki proszku zrobić pieczenia 
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej 
  • Szczypta soli 
  • 2 jajka 
  • 3/4 Kubka drobno startej surowej dyni 
  • 1/2 Kubka oliwy z oliwek  
  • 1/2 Kubka płynnego miodu
Przygotowanie

Piekarnik nagrzać zrobić 175 stopni. Bakalie zalać ciepłą wodą i odstawić na 10 minut, dla chętnych można dodać odrobinę aromatycznego alkoholu,  następnie odsączyć na sitku.  orzechy Włoskie Lekko posiekać.

Do miski wsypać suche składniki, wymieszać z brązowym cukrem, przyprawami, proszkiem do pieczenia, soda i sola. Wbić jajka, dodać starta na małych oczkach dynie, oliwę i miód, delikatnie wymieszać łyżka, Na koniec dodając odsączone bakalie i ½ Kubka posiekanych Orzechów włoskich.



Papilotki LUB foremki zrobić Muffinek napełnić zrobić 3/4 wysokości. Posypać na wierzchu resztą posiekanych Orzechów. W zależności od wielkości foremek otrzymamy od 9 do 12 Muffinek. Wstawić zrobić nagrzanego piekarnika i piec przez 20 minut Okolo (do "suchego patyczka").


Najlepiej smakują w Dobrym towarzystwie aromatycznej kawie, Przy ... 
Wskazówki zrobić przygotowanie Tego Czarnego trunku rowniez znajdziecie na moim blogu w kategorii Dodaj śniadanie. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…