Owsianka z dynią
Pożywne i przepyszne śniadanie jakie jadam to naturalnie
owsianka. Jest to najprostszy, najszybszy i niepodważalnie najsmaczniejszy sposób na rozpoczęcie dnia. Śniadanie tego typu ma tą zaletę, iż można je jeść codziennie i nigdy się nie znudzi. W zależności od pory roku i dostępnych owoców, składników można kreować przeróżne warianty pysznościowych owsianek. Dziś
przedstawiam jesienny przepis na owsiankę z dynią, idealna na niedzielne śniadanie...
Składniki:
- płatki owsiane
- pokrojona w kostkę dynia
- jabłka, gruszki
- orzechy włoskie
- cynamon
- kardamon
- imbir
- goździki
- miód
Pokrojone owoce i dynię wrzucamy do garnuszka lub na patelnie, dusimy z przyprawami aż lekko zmiękną, dodając odrobinę wody jeżeli jest to niezbędne. Można dodać odrobinę masła dla smaku podczas smażenia/duszenia. Dodajemy płatki owsiane i orzechy można również dodać suszonej żurawiny. Podlewamy systematycznie odrobiną gotowanej wody jeżeli jest to niezbędne, gdyby płaski wchłonęły cały wywar z owoców. Mieszamy do czasu aż płatki owsiane napęcznieją. Na koniec łyżka miodu dla słodziaków i gotowe. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz