Owsianka z dynią


Pożywne i przepyszne śniadanie jakie jadam to naturalnie owsianka. Jest to najprostszy,  najszybszy i niepodważalnie najsmaczniejszy sposób na rozpoczęcie dnia. Śniadanie tego typu ma tą zaletę, iż można je jeść  codziennie i nigdy się nie znudzi. W zależności od pory roku i dostępnych owoców, składników można kreować przeróżne warianty pysznościowych owsianek. Dziś przedstawiam jesienny przepis na owsiankę z dynią, idealna na niedzielne śniadanie...


Składniki:
  • płatki owsiane
  • pokrojona w kostkę dynia
  • jabłka, gruszki
  • orzechy włoskie
  • cynamon
  • kardamon
  • imbir
  • goździki
  • miód
Pokrojone owoce i dynię wrzucamy do garnuszka lub na patelnie, dusimy z przyprawami aż lekko zmiękną, dodając odrobinę wody jeżeli jest to niezbędne. Można dodać odrobinę masła dla smaku podczas smażenia/duszenia.  Dodajemy płatki owsiane i orzechy można również dodać suszonej żurawiny. Podlewamy systematycznie odrobiną gotowanej wody jeżeli jest to niezbędne, gdyby płaski wchłonęły cały wywar z owoców. Mieszamy do czasu aż płatki owsiane napęcznieją. Na koniec łyżka miodu dla słodziaków i gotowe. Smacznego!

Komentarze

Popularne posty