Przekąśne łódeczki śródziemnomorskie


Przekąśne łódeczki można komponować wedle własnego gustu i smaku, w zależności od emocji  mogą być ostre, słone, słodkie lub gorzkie… Tym razem proponuje przekąśne łódeczki śródziemnomorskie!

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie 
  • rukola 
  • czarne oliwki 
  • suszone pomidory 
  • pomidorki koktajlowe 
  • odrobina jogurtu naturalnego 
  • bryndza ser 
  • świeżo zmielony pieprz 
  • rozmaryn opcjonalnie do dekoracji

Przygotowanie:
Kroimy oliwki, suszone pomidory, pomidorki koktajlowe na połówki, rwiemy rukolę. Mieszamy z częścią sera i dodajemy odrobinę jogurtu tak aby składniki się połączyły. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Rozkładamy ciasto francuskie i kroimy tak aby powstały kwadraty o boku ok. 7-8 cm. Lekko smarujemy serem bryndzą środek kwadratów i nakładamy uprzednio przygotowana pastę. Łączymy ze sobą dwa przeciwległe końce kwadratów. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, około 10-12 min, aż ciasto się zarumieni. Dekorujemy świeżym rozmarynem, częstujemy i wspólnie pałaszujemy przekąśne łódeczki śródziemnomorskie!

Komentarze

Popularne posty