Przejdź do głównej zawartości

Przekąśne łódeczki z guacamole i pomidorkami


Przekąśne łódeczki vol. 4 czyli przekąski z guacamole i pomidorkami!














Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie 
  • 2 dojrzałe awokado 
  • łyżka soku z cytryny lub limonki 
  • ząbek czosnku
  • pomidorki koktajlowe 
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
Przygotowanie:
Wydrążyć miąższ awokado, rozgnieć widelcem z sokiem z cytryny i posiekanym czosnkiem. Pomidorki pokroić w ćwiartki i wymieszać z awokadową masą. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Rozkładamy ciasto francuskie i kroimy tak aby powstały kwadraty o boku ok. 7-8 cm. Nakładamy  przygotowaną pastę na ciasto.  Łączymy ze sobą dwa przeciwległe końce kwadratów. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, około 10-12 min, aż ciasto się zarumieni. Gotowe!! Smakowitości czas zacząć!!

Komentarze

  1. W ogóle dla mnie pomysł samych łódeczek jest rewelacyjny. Mi się nigdy nie chciało ich robić, bo nie chciało mi się myśleć, co do nich w środku zrobić. A tu mam tyle propozycji!!!! Ewelina

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja dałam do środka dynię zasmażoną z suszonymi pomidorami, bo mi nieco zostało po przygotowaniu zapiekanki z kaszy gryczanej;)
    Też polecam!
    Smacznego
    Maja

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł z tymi łódeczkami, bo można faszerować je tym co się ma pod ręką, np ja włożyłam przecier jabłkowy i wyszedł świetny deser.Dzięki za podpowiedź
    Wielbiciel

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …