Przejdź do głównej zawartości

Racuchy dla tradycjonalistów i innowatorów



Znane i lubiane przez wszystkich racuchy tym razem w dwóch odsłonach... Tradycyjnym czyli nadziane cynamonowym jabłkiem oraz nieco innowacyjnym czyli nadziane imbirową gruszką. Sugeruje przygotować jednocześnie dwa warianty wówczas powstaje racuchowa niepoodziewana niespodziewajka do wyboru, smakowania i częstowania!!

Składniki:
  • drożdże 25g 
  • kubek mleka 
  • kubek mąki 
  • łyżka cukru 
  • roztopione masło 40g 
  • 2 jajka 
  • olej do smażenia 
  • jabłko i gruszka 
  • cynamon i imbir mielony

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka z cukrem. Obrać jabłko, gruszkę i pokroić na grube plastry. Jabłko obtoczyć w cynamonie z brązowym cukrem, natomiast gruszkę w imbirze.
Do miski wrzucić mąkę, mleko, jajka, masło rozpuszczone drożdże i wymieszać aż masa zrobi się jednolita i będzie miała konsystencje gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do smażenia gdy min dwukrotnie zwiększy swoja objętość.
Na gorący olej kładziemy łyżką racuchowe ciasto, cząstki jabłka lub gruszki i kolejny raz cienką warstwę ciasta. Smażymy z obu stron. Gdy racuchy nabiorą złocistego koloru, ściągamy z patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i… racuchy gotowe. 
Racuchowe losowanki, smakowe  częstowanki!! 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…