Racuchy dla tradycjonalistów i innowatorów



Znane i lubiane przez wszystkich racuchy tym razem w dwóch odsłonach... Tradycyjnym czyli nadziane cynamonowym jabłkiem oraz nieco innowacyjnym czyli nadziane imbirową gruszką. Sugeruje przygotować jednocześnie dwa warianty wówczas powstaje racuchowa niepoodziewana niespodziewajka do wyboru, smakowania i częstowania!!

Składniki:
  • drożdże 25g 
  • kubek mleka 
  • kubek mąki 
  • łyżka cukru 
  • roztopione masło 40g 
  • 2 jajka 
  • olej do smażenia 
  • jabłko i gruszka 
  • cynamon i imbir mielony

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w odrobinie mleka z cukrem. Obrać jabłko, gruszkę i pokroić na grube plastry. Jabłko obtoczyć w cynamonie z brązowym cukrem, natomiast gruszkę w imbirze.
Do miski wrzucić mąkę, mleko, jajka, masło rozpuszczone drożdże i wymieszać aż masa zrobi się jednolita i będzie miała konsystencje gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe do smażenia gdy min dwukrotnie zwiększy swoja objętość.
Na gorący olej kładziemy łyżką racuchowe ciasto, cząstki jabłka lub gruszki i kolejny raz cienką warstwę ciasta. Smażymy z obu stron. Gdy racuchy nabiorą złocistego koloru, ściągamy z patelni, odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i… racuchy gotowe. 
Racuchowe losowanki, smakowe  częstowanki!! 

Komentarze

Popularne posty