Seler z migdałami i świeżym rozmarynem!


Pan Seler... często zaniedbywany z banalnego powodu braku pomysłu na jego przygotowanie... Wychodząc na przeciw stereotypom serwowania selera w sałatce majonezowej lub jako składnik bulionu warzywnego, przedstawiam nową odsłonę Pana Selera! Wspaniałości selerowe z udziałem migdałów i świeżego rozmarynu!

Składniki:

  • duży korzeń selera 
  • masło 
  • świeży rozmaryn 
  • migdały posiekane w płatki 
  • czosnek 
  • sól i świeżo mielony pieprz

                                                                                                                                       fot.Iza Gomułka

Przygotowanie:

Seler obieramy, kroimy na grubą kostkę  Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy na pół miękko, około 10 min. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni, odstawiamy do miseczki. Roztapiamy masło na patelni,  wrzucamy rozdrobniony czosnek (mały ząbek) i podsmażamy. Odcedzony seler, dodajemy  do masła z czosnkiem, uzupełniamy świeżo posiekanym rozmarynem. Smażymy do czasu, aż seler zarumieni się i stanie się miękki. Podajemy posypany, wcześniej przygotowanymi płatkami migdałowymi. Można dodać jeszcze odrobinę świeżego rozmarynu, aby podkreślić aromat... 
Wspaniałości selerowe konsumować czas zacząć!!

Komentarze

  1. uwielbiam seler- jeśli to rzeczywiście autorskie połączenie, to...mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty