Seler z migdałami i świeżym rozmarynem!
Pan Seler... często zaniedbywany z banalnego powodu braku pomysłu na jego przygotowanie... Wychodząc na przeciw stereotypom serwowania selera w sałatce majonezowej lub jako składnik bulionu warzywnego, przedstawiam nową odsłonę Pana Selera! Wspaniałości selerowe z udziałem migdałów i świeżego rozmarynu!
Składniki:
- duży korzeń selera
- masło
- świeży rozmaryn
- migdały posiekane w płatki
- czosnek
- sól i świeżo mielony pieprz
fot.Iza Gomułka
Przygotowanie:
Seler obieramy, kroimy na grubą kostkę Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy na pół miękko, około 10 min. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni, odstawiamy do miseczki. Roztapiamy masło na patelni, wrzucamy rozdrobniony czosnek (mały ząbek) i podsmażamy. Odcedzony seler, dodajemy do masła z czosnkiem, uzupełniamy świeżo posiekanym rozmarynem. Smażymy do czasu, aż seler zarumieni się i stanie się miękki. Podajemy posypany, wcześniej przygotowanymi płatkami migdałowymi. Można dodać jeszcze odrobinę świeżego rozmarynu, aby podkreślić aromat...
Wspaniałości selerowe konsumować czas zacząć!!
uwielbiam seler- jeśli to rzeczywiście autorskie połączenie, to...mistrzostwo!
OdpowiedzUsuń