Przejdź do głównej zawartości

Seler z migdałami i świeżym rozmarynem!


Pan Seler... często zaniedbywany z banalnego powodu braku pomysłu na jego przygotowanie... Wychodząc na przeciw stereotypom serwowania selera w sałatce majonezowej lub jako składnik bulionu warzywnego, przedstawiam nową odsłonę Pana Selera! Wspaniałości selerowe z udziałem migdałów i świeżego rozmarynu!

Składniki:

  • duży korzeń selera 
  • masło 
  • świeży rozmaryn 
  • migdały posiekane w płatki 
  • czosnek 
  • sól i świeżo mielony pieprz

                                                                                                                                       fot.Iza Gomułka

Przygotowanie:

Seler obieramy, kroimy na grubą kostkę  Wrzucamy do osolonej wody i gotujemy na pół miękko, około 10 min. Płatki migdałów rumienimy na suchej patelni, odstawiamy do miseczki. Roztapiamy masło na patelni,  wrzucamy rozdrobniony czosnek (mały ząbek) i podsmażamy. Odcedzony seler, dodajemy  do masła z czosnkiem, uzupełniamy świeżo posiekanym rozmarynem. Smażymy do czasu, aż seler zarumieni się i stanie się miękki. Podajemy posypany, wcześniej przygotowanymi płatkami migdałowymi. Można dodać jeszcze odrobinę świeżego rozmarynu, aby podkreślić aromat... 
Wspaniałości selerowe konsumować czas zacząć!!

Komentarze

  1. uwielbiam seler- jeśli to rzeczywiście autorskie połączenie, to...mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…