Tagliatelle dyniowe z serem pleśniowym



Jesienny czas to sezon dyniowy... Na blogu znajdziecie wiele przepisów z tym okazałym warzywem. Poniżej jeden z prostych, szybkich ale wyszukanych sposobów na skonsumowanie Pani Dyni!




Składniki dla 4 osób;
  • 400 g dyni
  • 100 g ostrego sera pleśniowego (requefort,gorgonzola lub dor blue)
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • śmietanka 30%
  • orzechy włoskie lub pestki z dyni
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • pieprz, sól
  • makaron razowy tagliatelle




Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry (najłatwiej obkroić ją nożem). Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie.
Na większej patelni, na maśle podsmażyć cebulkę (około 2 minuty) na umiarkowanym ogniu. Wrzucić pokrojoną dynię, dodać przyprawy i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka.  Może się delikatnie zrumienić, doda to smaku potrawie. Gdyby dynia za bardzo już przywierała do dna, można dodawać odrobinę wody z gotującego się makaronu i w ten sposób gotować dynię do miękkości w małej ilości płynu.
Dodać rozdrobniony ser, mieszając wlać śmietankę i delikatnie podgotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, można podlewać go wodą z gotującego się makaronu, przykryć patelnię pokrywą i dalej gotować aż dynia będzie miękka.
Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, skropić oliwą i wymieszać. Na patelnię z sosem włożyć makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać orzechami. Smacznego.

Komentarze

  1. świetne! na pewno przygotuję. już dodaję do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. cieszę się, podaj namiar na swojego bloga, myślę że również mnie zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, podaj namiar na swojego bloga, myślę że również mnie zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam serdecznie : http://mojogrodek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty