Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle dyniowe z serem pleśniowym



Jesienny czas to sezon dyniowy... Na blogu znajdziecie wiele przepisów z tym okazałym warzywem. Poniżej jeden z prostych, szybkich ale wyszukanych sposobów na skonsumowanie Pani Dyni!




Składniki dla 4 osób;
  • 400 g dyni
  • 100 g ostrego sera pleśniowego (requefort,gorgonzola lub dor blue)
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • śmietanka 30%
  • orzechy włoskie lub pestki z dyni
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • pieprz, sól
  • makaron razowy tagliatelle




Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry (najłatwiej obkroić ją nożem). Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie.
Na większej patelni, na maśle podsmażyć cebulkę (około 2 minuty) na umiarkowanym ogniu. Wrzucić pokrojoną dynię, dodać przyprawy i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka.  Może się delikatnie zrumienić, doda to smaku potrawie. Gdyby dynia za bardzo już przywierała do dna, można dodawać odrobinę wody z gotującego się makaronu i w ten sposób gotować dynię do miękkości w małej ilości płynu.
Dodać rozdrobniony ser, mieszając wlać śmietankę i delikatnie podgotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, można podlewać go wodą z gotującego się makaronu, przykryć patelnię pokrywą i dalej gotować aż dynia będzie miękka.
Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, skropić oliwą i wymieszać. Na patelnię z sosem włożyć makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać orzechami. Smacznego.

Komentarze

  1. świetne! na pewno przygotuję. już dodaję do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój pyszny makaron dziś na moim blogu :)

      Usuń
  2. cieszę się, podaj namiar na swojego bloga, myślę że również mnie zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, podaj namiar na swojego bloga, myślę że również mnie zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam serdecznie : http://mojogrodek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…