Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle dyniowe z serem pleśniowym



Jesienny czas to sezon dyniowy... Na blogu znajdziecie wiele przepisów z tym okazałym warzywem. Poniżej jeden z prostych, szybkich ale wyszukanych sposobów na skonsumowanie Pani Dyni!




Składniki dla 4 osób;
  • 400 g dyni
  • 100 g ostrego sera pleśniowego (requefort,gorgonzola lub dor blue)
  • 1/2 cebuli drobno posiekanej
  • śmietanka 30%
  • orzechy włoskie lub pestki z dyni
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa
  • imbir
  • pieprz, sól
  • makaron razowy tagliatelle




Przygotowanie:
Dynię obrać ze skóry (najłatwiej obkroić ją nożem). Wyjąć nasiona, miąższ pokroić w niedużą kostkę, około 1 cm. Nastawić makaron na gotowanie w osolonej wodzie.
Na większej patelni, na maśle podsmażyć cebulkę (około 2 minuty) na umiarkowanym ogniu. Wrzucić pokrojoną dynię, dodać przyprawy i smażyć przez około 7 - 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż dynia będzie prawie już miękka.  Może się delikatnie zrumienić, doda to smaku potrawie. Gdyby dynia za bardzo już przywierała do dna, można dodawać odrobinę wody z gotującego się makaronu i w ten sposób gotować dynię do miękkości w małej ilości płynu.
Dodać rozdrobniony ser, mieszając wlać śmietankę i delikatnie podgotować. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i gotować przez około minutę aż sos zgęstnieje. Jeśli dynia nie będzie jeszcze miękka a sos będzie już odpowiednio gęsty, można podlewać go wodą z gotującego się makaronu, przykryć patelnię pokrywą i dalej gotować aż dynia będzie miękka.
Odcedzony makaron włożyć z powrotem do garnka, skropić oliwą i wymieszać. Na patelnię z sosem włożyć makaron i wymieszać. Nałożyć na talerze i posypać orzechami. Smacznego.

Komentarze

  1. świetne! na pewno przygotuję. już dodaję do ulubionych. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój pyszny makaron dziś na moim blogu :)

      Usuń
  2. cieszę się, podaj namiar na swojego bloga, myślę że również mnie zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się, podaj namiar na swojego bloga, myślę że również mnie zainspiruje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. zapraszam serdecznie : http://mojogrodek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …