Tarta z buraczkami i kozim serem


Mam smaki na buraki! Tak właśnie powstał autorski przepis Panny Moniki!


Składniki:
  • buraki 
  • gotowe ciasto francuskie 
  • 1 duża cebula 
  • ser kozi 
  • świeży rozmaryn 
  • białe pół wytrawne wino 
  • masło 
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Buraki gotujemy około 15-20 minut na pół miękko. Obieramy ze skórki, kroimy w dużą niesymetryczna kostkę. Cebulę kroimy w paski- piórka… 
Podsmażamy cebulę na dużej ilości masła, tak aby mocno się zarumieniła. Dodajemy pokrojone buraki, świeży rozmaryn i podlewamy winem. Doprawiamy solą i świeżo zmielony pieprzem. Dusimy do miękkości, dolewając wina z dodatkiem odrobiny wody, jeżeli to konieczne. 
Osobiście duszę surowe cząstki buraka bez uprzedniego gotowania, wówczas jest on jeszcze bardziej aromatyczny. Natomiast ze względu na specyfikę buraka oraz niebywale dłłuuugi czas oczekiwania aż warzywo to stanie się miękkie, proponuje uprzednio je podgotować. 

Układamy w okrągłą formę gotowe ciasto francuskie, dodajemy przygotowane buraczki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, około 10-12 min, aż ciasto się zarumieni.
Tatrę kroimy, posypujemy kozim serem i odrobiną świeżego rozmarynu. Pyszności gotowości…


Można spożywać jako przekąskę lub danie główne w towarzystwie lekkiej sałatki…
Sugeruje sałatkę z rukoli.

Składniki:
  • rukola ewentualnie mix sałat z przewagą rukoli 
  • pomidorki koktajlowe 
  • słonecznik łuskany 
  • olej z pestek dyni lub ocet balsamiczny i oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Prażymy słonecznik na suchej patelni z odrobiną soli. Łączymy rukolę z połówkami pomidorków koktajlowych, posypujemy prażonym słonecznikiem. Podajemy z oliwą z pestek dyni lub z sosem balsamicznym, który przygotowuje się w proporcjach- 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobina soli.

Komentarze

  1. Jest równie smaczne jak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne danie - za pyszne bo jadłabym bez końca! wielbiciel

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty