Przejdź do głównej zawartości

Tarta z buraczkami i kozim serem


Mam smaki na buraki! Tak właśnie powstał autorski przepis Panny Moniki!


Składniki:
  • buraki 
  • gotowe ciasto francuskie 
  • 1 duża cebula 
  • ser kozi 
  • świeży rozmaryn 
  • białe pół wytrawne wino 
  • masło 
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Buraki gotujemy około 15-20 minut na pół miękko. Obieramy ze skórki, kroimy w dużą niesymetryczna kostkę. Cebulę kroimy w paski- piórka… 
Podsmażamy cebulę na dużej ilości masła, tak aby mocno się zarumieniła. Dodajemy pokrojone buraki, świeży rozmaryn i podlewamy winem. Doprawiamy solą i świeżo zmielony pieprzem. Dusimy do miękkości, dolewając wina z dodatkiem odrobiny wody, jeżeli to konieczne. 
Osobiście duszę surowe cząstki buraka bez uprzedniego gotowania, wówczas jest on jeszcze bardziej aromatyczny. Natomiast ze względu na specyfikę buraka oraz niebywale dłłuuugi czas oczekiwania aż warzywo to stanie się miękkie, proponuje uprzednio je podgotować. 

Układamy w okrągłą formę gotowe ciasto francuskie, dodajemy przygotowane buraczki. Pieczemy w temperaturze 220 stopni, około 10-12 min, aż ciasto się zarumieni.
Tatrę kroimy, posypujemy kozim serem i odrobiną świeżego rozmarynu. Pyszności gotowości…


Można spożywać jako przekąskę lub danie główne w towarzystwie lekkiej sałatki…
Sugeruje sałatkę z rukoli.

Składniki:
  • rukola ewentualnie mix sałat z przewagą rukoli 
  • pomidorki koktajlowe 
  • słonecznik łuskany 
  • olej z pestek dyni lub ocet balsamiczny i oliwa z oliwek



Przygotowanie:

Prażymy słonecznik na suchej patelni z odrobiną soli. Łączymy rukolę z połówkami pomidorków koktajlowych, posypujemy prażonym słonecznikiem. Podajemy z oliwą z pestek dyni lub z sosem balsamicznym, który przygotowuje się w proporcjach- 1 łyżka octu balsamicznego, 3 łyżki oliwy z oliwek, odrobina soli.

Komentarze

  1. Jest równie smaczne jak smakowicie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne danie - za pyszne bo jadłabym bez końca! wielbiciel

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …