Muffiny bananowe z czekoladą i migdałami!


… zaistniała potrzeba, powstał przysznościowy urodzinowy przysmak! Propozycja Panny Moniki to muffiny bananowe z czekoladą i migdałami, cudowności smakowe nie tylko na urodzinowe degustacje!!


Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany 
  • pół kubka oleju roślinnego dobrej jakości 
  •  2 jajka 
  •  kubek mąki 
  • 1/3 kubka cukru ok. 7 łyżek 
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • kawałki czekolady ok. 1/2 kubka





Przygotowanie:
Banany kroimy na cząstki, rozgniatamy widelcem na gładką masę. Można zetrzeć blenderem, ale nie jest to konieczne. Jajka ubijamy z olejem, dodajemy mus bananowy - mieszamy. W osobnej misce mieszamy suche składniki tj. mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, następnie dodajemy przygotowany wcześniej mus bananowy. Mieszamy wraz z kawałkami czekolady. Nakładamy do foremek / papilotek, posypujemy cząstkami migdałów i do piekarnika!! Pieczemy w 180 stopniach około 20 min, aż muffiny się zarumienią, a aromatyczny zapach bananów z czekoladą wypełni naszą kuchnię! 



Komentarze

Popularne posty