Zapiekanka z kaszy gryczanej w towarzystwie dyni


                                                                                                                                fot.Iza Gomułka
Dynia, dynia, dynia… Smakowitej dyni nigdy za wiele. Tym razem w przygotowanej przeze mnie zapiekance zagości Pani Dynia w towarzystwie wyśmienitej Kaszy Gryczanej. Połączenie obydwu Pań daje nie tylko wyśmienity smak ale również przepiękną harmonię koloru… Zapraszam do skosztowania tej banalnie prostej w przygotowaniu pyszności.

Składniki:
  • 200g kaszy gryczanej 
  • ćwiartka dyni 
  • 1 mała cebula 
  • suszone pomidory w zalewie (jeden mały słoiczek) 
  • kapary (garść) 
  • 3 jajka 
  • cynamon 
  • curry 
  • gałka muszkatołowa 
  • świeżo zmielony pieprz, sól
Sos
  • serek bryndza 
  • jogurt grecki 
  • chrzan

Bryndze mieszamy z jogurtem greckim w proporcjach jakie lubimy, dodajemy łyżeczkę chrzanu, można podawać również z papryczką chili. Sos można zrobić wyłącznie z jogurtu greckiego lub śmietany z chrzanem, jednak osobiście polecam połączeniem tych składników z bryndzą, która daję dużo bardziej wyrazisty lekko słony smak!  


Przygotowanie

Ugotować kaszę gryczaną, tak aby był lekko twarda ok 15 min (przypominam, że kaszę gotuje się w proporcjach 1 szklanka kaszy na 2 i ¼  wody). Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle, najlepiej klarowanym. Dynie dusimy na maśle wraz z dodanymi uprzednio przyprawami cynamonem, gałką muszkatołową i curry. 
Lekko odcedzić suszone pomidory z zalewy pokroić, przygotować razem z kaparami. Zwykle kupuje słoiczek suszonych pomidorów z kaparami w zalewie, dlatego też znalazły się one w przepisie, jednak obecność kaparów w zapiekance nie jest niezbędna.
Gdy dynia lekko zmięknie, ale nie jeszcze się nie rozpadnie zmieszać wszystkie składniki tj. dynie, cebulkę, pomidory i kapary. Roztrzepać jajka, zalać wymieszane składniki, dodać sól, pieprz i ponownie, dokładnie wymieszać. Formujemy masę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180-200 stopni ok 15-20 minut, do momentu aż wierzch zapiekanki się zrumieni. Gdy zapiekanka lekko ostygnie można śmiało konsumować z sosem naturalnie, który wyśmienicie podkreśla smak słodkiej dyni…
Mam nadzieję że dynia w takiej postaci będzie wam smakować, gdyż jest to całkowicie autorski przepis... Życzę smakowitości...

Komentarze

Popularne posty