Przejdź do głównej zawartości

Zapiekanka z kaszy gryczanej w towarzystwie dyni


                                                                                                                                fot.Iza Gomułka
Dynia, dynia, dynia… Smakowitej dyni nigdy za wiele. Tym razem w przygotowanej przeze mnie zapiekance zagości Pani Dynia w towarzystwie wyśmienitej Kaszy Gryczanej. Połączenie obydwu Pań daje nie tylko wyśmienity smak ale również przepiękną harmonię koloru… Zapraszam do skosztowania tej banalnie prostej w przygotowaniu pyszności.

Składniki:
  • 200g kaszy gryczanej 
  • ćwiartka dyni 
  • 1 mała cebula 
  • suszone pomidory w zalewie (jeden mały słoiczek) 
  • kapary (garść) 
  • 3 jajka 
  • cynamon 
  • curry 
  • gałka muszkatołowa 
  • świeżo zmielony pieprz, sól
Sos
  • serek bryndza 
  • jogurt grecki 
  • chrzan

Bryndze mieszamy z jogurtem greckim w proporcjach jakie lubimy, dodajemy łyżeczkę chrzanu, można podawać również z papryczką chili. Sos można zrobić wyłącznie z jogurtu greckiego lub śmietany z chrzanem, jednak osobiście polecam połączeniem tych składników z bryndzą, która daję dużo bardziej wyrazisty lekko słony smak!  


Przygotowanie

Ugotować kaszę gryczaną, tak aby był lekko twarda ok 15 min (przypominam, że kaszę gotuje się w proporcjach 1 szklanka kaszy na 2 i ¼  wody). Cebulkę posiekać i zeszklić na maśle, najlepiej klarowanym. Dynie dusimy na maśle wraz z dodanymi uprzednio przyprawami cynamonem, gałką muszkatołową i curry. 
Lekko odcedzić suszone pomidory z zalewy pokroić, przygotować razem z kaparami. Zwykle kupuje słoiczek suszonych pomidorów z kaparami w zalewie, dlatego też znalazły się one w przepisie, jednak obecność kaparów w zapiekance nie jest niezbędna.
Gdy dynia lekko zmięknie, ale nie jeszcze się nie rozpadnie zmieszać wszystkie składniki tj. dynie, cebulkę, pomidory i kapary. Roztrzepać jajka, zalać wymieszane składniki, dodać sól, pieprz i ponownie, dokładnie wymieszać. Formujemy masę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 180-200 stopni ok 15-20 minut, do momentu aż wierzch zapiekanki się zrumieni. Gdy zapiekanka lekko ostygnie można śmiało konsumować z sosem naturalnie, który wyśmienicie podkreśla smak słodkiej dyni…
Mam nadzieję że dynia w takiej postaci będzie wam smakować, gdyż jest to całkowicie autorski przepis... Życzę smakowitości...

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…