Przejdź do głównej zawartości

Zupa "francuska" krem


Zupa "francuska" krem

Ulubiona zupa mojej rodziny… Moja prababcia nauczyła ją gotować moją babcie, a że cała procedura miała miejsce we Francji stąd nazwa, kojarzona wśród mojej rodziny. Prosta zupa marchwiowo- cebulowa, a jednak wyciągnięcie dokładnego przepisu od mojej babci zajęło mi trochę czasu! Zupa moim zdaniem  pysznościowa, może z sentymentu?!


Składniki:
  • 4 cebule, 
  • 3 ząbków czosnku, 
  • przecier pomidorowy (słoiczek pomidorów), 
  • 4 ziemniaki, 
  • 3 średnie marchewki, 
  • pęczek zielonej pietruszki, 
  • nać selera (lub pół korzenia selera), 
  • olej, 
  • masło,
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Na tłuszczu udusić cebule i czosnek dodać pokrojona w kostkę marchew i dusić 10 minut, dodać pomidory i poddusić kilka minut. Najlepiej gdyby pomidory były w postaci koncentratu zrobionego przez nas z zebranych podczas lata soczystych i pełnych słońca pomidorów,  można również kupić pomidory obrać ze skórki, zasmażyć i taki na szybko zrobiony koncentrat dodać jako składnik do zupy. W ostateczności można użyć pomidorów  z puszki.
Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki , seler i gotować do miękkości. Dodać sól i pieprz do smaku oraz dużo pietruszki, zmiksować i gotowe.
Najlepiej podawać z odrobina ostrego sera pleśniowego, uprzednio startego na tarce.  
Inny wariant- można również podawać z odrobiną jogurtu greckiego lub gęstą śmietaną. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…