Zupa "francuska" krem


Zupa "francuska" krem

Ulubiona zupa mojej rodziny… Moja prababcia nauczyła ją gotować moją babcie, a że cała procedura miała miejsce we Francji stąd nazwa, kojarzona wśród mojej rodziny. Prosta zupa marchwiowo- cebulowa, a jednak wyciągnięcie dokładnego przepisu od mojej babci zajęło mi trochę czasu! Zupa moim zdaniem  pysznościowa, może z sentymentu?!


Składniki:
  • 4 cebule, 
  • 3 ząbków czosnku, 
  • przecier pomidorowy (słoiczek pomidorów), 
  • 4 ziemniaki, 
  • 3 średnie marchewki, 
  • pęczek zielonej pietruszki, 
  • nać selera (lub pół korzenia selera), 
  • olej, 
  • masło,
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Na tłuszczu udusić cebule i czosnek dodać pokrojona w kostkę marchew i dusić 10 minut, dodać pomidory i poddusić kilka minut. Najlepiej gdyby pomidory były w postaci koncentratu zrobionego przez nas z zebranych podczas lata soczystych i pełnych słońca pomidorów,  można również kupić pomidory obrać ze skórki, zasmażyć i taki na szybko zrobiony koncentrat dodać jako składnik do zupy. W ostateczności można użyć pomidorów  z puszki.
Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki , seler i gotować do miękkości. Dodać sól i pieprz do smaku oraz dużo pietruszki, zmiksować i gotowe.
Najlepiej podawać z odrobina ostrego sera pleśniowego, uprzednio startego na tarce.  
Inny wariant- można również podawać z odrobiną jogurtu greckiego lub gęstą śmietaną. 

Komentarze

Popularne posty