Przejdź do głównej zawartości

Zupa marchewkowa z imbirem


Tym razem w Pysznościowych Pysznościach, u boku słodkiej marchewki wystąpi ostry imbir. W połączeniu tych dwóch skrajnych osobowości powstanie słodkościowo-rozgrzewająca zupa krem….


Składniki:
  • 1 kg marchewki 
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru 
  • masło 
  • bulion warzywny










Przygotowanie:
Odkroić 1,5 cm kostki masła i roztopić w dużym garnku. Zetrzeć na tarce świeży imbir. Wrzucić imbir do garnka na gorące, roztopione masło. Dla osób, które nie przepadają za ostrymi potrawami lub mają wrażliwy żołądek proponuje dodanie 1 łyżki imbiru. Następnie dodajemy pokrajana w kostkę marchewkę i dusimy mieszając co jakiś czas około 10 minut.  Dodajemy 1,5l bulionu warzywnego- NIE roztopioną kostkę rosołową!! Osobiście dodaje 1,5l wody oraz 2 łyczki rozdrobnionych suszonych warzyw, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderm i krem marchwiowo- imbirowy gotowy. Podawać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną.
Imbir ma również właściwości wspomagające odporność organizmu, wobec czego marchewkowa zupa krem z imbirem jest idealna na jesienną dżdżystą pogodę... 
Podobno działa również na załamanie nerwowe ;)

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …