Zupa marchewkowa z imbirem


Tym razem w Pysznościowych Pysznościach, u boku słodkiej marchewki wystąpi ostry imbir. W połączeniu tych dwóch skrajnych osobowości powstanie słodkościowo-rozgrzewająca zupa krem….


Składniki:
  • 1 kg marchewki 
  • 2 łyżki startego świeżego imbiru 
  • masło 
  • bulion warzywny










Przygotowanie:
Odkroić 1,5 cm kostki masła i roztopić w dużym garnku. Zetrzeć na tarce świeży imbir. Wrzucić imbir do garnka na gorące, roztopione masło. Dla osób, które nie przepadają za ostrymi potrawami lub mają wrażliwy żołądek proponuje dodanie 1 łyżki imbiru. Następnie dodajemy pokrajana w kostkę marchewkę i dusimy mieszając co jakiś czas około 10 minut.  Dodajemy 1,5l bulionu warzywnego- NIE roztopioną kostkę rosołową!! Osobiście dodaje 1,5l wody oraz 2 łyczki rozdrobnionych suszonych warzyw, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Gotujemy do miękkości. Miksujemy blenderm i krem marchwiowo- imbirowy gotowy. Podawać z jogurtem greckim lub gęstą śmietaną.
Imbir ma również właściwości wspomagające odporność organizmu, wobec czego marchewkowa zupa krem z imbirem jest idealna na jesienną dżdżystą pogodę... 
Podobno działa również na załamanie nerwowe ;)

Komentarze

Popularne posty