Tym razem w Pysznościowych Pysznościach, u boku słodkiej marchewki
wystąpi ostry imbir. W połączeniu tych dwóch skrajnych osobowości powstanie słodkościowo-rozgrzewająca
zupa krem….
Składniki:
- 1 kg marchewki
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- masło
- bulion warzywny
Przygotowanie:
Odkroić 1,5 cm kostki masła i roztopić w dużym garnku. Zetrzeć
na tarce świeży imbir. Wrzucić imbir do garnka na gorące, roztopione masło. Dla
osób, które nie przepadają za ostrymi potrawami lub mają wrażliwy żołądek proponuje
dodanie 1 łyżki imbiru. Następnie dodajemy pokrajana w kostkę marchewkę i
dusimy mieszając co jakiś czas około 10 minut. Dodajemy 1,5l bulionu warzywnego- NIE
roztopioną kostkę rosołową!! Osobiście dodaje 1,5l wody oraz 2 łyczki rozdrobnionych
suszonych warzyw, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Gotujemy do
miękkości. Miksujemy blenderm i krem marchwiowo- imbirowy gotowy. Podawać z
jogurtem greckim lub gęstą śmietaną.
Imbir ma również właściwości wspomagające odporność organizmu, wobec czego marchewkowa zupa krem z imbirem jest idealna na jesienną dżdżystą pogodę...
Podobno działa również na załamanie nerwowe ;)
Podobno działa również na załamanie nerwowe ;)
Komentarze
Prześlij komentarz