Spinaci pasta di olio!


Natchniona włoskimi smakami Panna Monika zmienia się we włoską casalinge by ugotować dla was klasyczne danie pasta di olio, oczywiście z małą własną sugestią- szpinakiem.

Składniki pasta spinaci dla 4 osób:
  • mąka 500g 
  • 5 jajek 
  • szpinak 150g 
  • sól













Przygotowanie:
Mrożony szpinak rozmrażamy i dosuszamy z wody na suchej patelni. Szpinak po odparowaniu wody powinien mieć masę ok. 150 g. Przesiewamy mąkę wprost na stolnicę. Na środku kopczyka robimy wgłębienie. Wbijamy w nie jaja, szpinak, szczyptę soli. Palcami łączymy jaja ze szpinakiem i solą, a potem zagarniamy mąkę do środka. Wykonujemy czynność to do chwili, aż mąka całkowicie wchłonie składniki. Ugniatamy ciasto. Po 10-15 minutach powinno odlepiać się od dłoni i stolnicy, co znaczy, że jest gotowe. Jeśli nadal będzie się lepiło, podsypujemy je mąką i zagniataj aż do skutku. Jeżeli w trakcie zagniatania uznamy, że jest zbyt gęste, należy zrobić w środku dołek, wlać do niego odrobinę wody i wgnieć w ciasto. W przeciwnym wypadku, dosypujemy mąki. Dobrze zagniecione ciasto nie tylko nie lepi się do dłoni i stolnicy, jest idealnie gładkie, ale też elastyczne, tzn. przy naciskaniu stawia lekki opór, a rozciągnięte - natychmiast się kurczy. Gdy osiągniemy taki rezultat, uformujemy je w kulę, kładziemy na oprószonym mąką skraju stolnicy i przykrywamy miską. Niech przez kwadrans odpoczywa.
Następie dzielimy ciasto na kilka równych części i za pomocą maszynki do makaronu, forujemy makaronowe pasy, pozostawiamy oproszone mąką na klika minut aby przeschły. Tniemy makaronowe wstążki. W przypadku gdy nie posiadamy w zapleczu kuchennym niezbędnego urządzenia jakim jest maszynka do makaronu, możemy użyć zwykłego wałka.
Gotujemy osolona wodę z dodatkiem odrobiny oliwy. Delikatnie wrzucamy do bulgoczącej wody przygotowany makaron. Gotujemy kilka minut, jeżeli makaron jest grubszy ok 4 min, w przypadku cieniutkiego 1,5-2 min są wystarczające.


Składniki pasta di olio dla 4 osób:
  • oliwa z oliwek 
  • czosnek 5 ząbków 
  • świeża bazylia 
  • parmezan
Wlewamy oliwę na patelnie. Na zimną oliwę wrzucamy posiekany czosnek chwilę smażymy, dodajemy makaron, mieszamy. Podajemy z posiekaną świeżą bazylią i oproszony parmezanem. Pasta di olio pronta! Bellissimo!!



Komentarze

Popularne posty