Przejdź do głównej zawartości

Spinaci pasta di olio!


Natchniona włoskimi smakami Panna Monika zmienia się we włoską casalinge by ugotować dla was klasyczne danie pasta di olio, oczywiście z małą własną sugestią- szpinakiem.

Składniki pasta spinaci dla 4 osób:
  • mąka 500g 
  • 5 jajek 
  • szpinak 150g 
  • sól













Przygotowanie:
Mrożony szpinak rozmrażamy i dosuszamy z wody na suchej patelni. Szpinak po odparowaniu wody powinien mieć masę ok. 150 g. Przesiewamy mąkę wprost na stolnicę. Na środku kopczyka robimy wgłębienie. Wbijamy w nie jaja, szpinak, szczyptę soli. Palcami łączymy jaja ze szpinakiem i solą, a potem zagarniamy mąkę do środka. Wykonujemy czynność to do chwili, aż mąka całkowicie wchłonie składniki. Ugniatamy ciasto. Po 10-15 minutach powinno odlepiać się od dłoni i stolnicy, co znaczy, że jest gotowe. Jeśli nadal będzie się lepiło, podsypujemy je mąką i zagniataj aż do skutku. Jeżeli w trakcie zagniatania uznamy, że jest zbyt gęste, należy zrobić w środku dołek, wlać do niego odrobinę wody i wgnieć w ciasto. W przeciwnym wypadku, dosypujemy mąki. Dobrze zagniecione ciasto nie tylko nie lepi się do dłoni i stolnicy, jest idealnie gładkie, ale też elastyczne, tzn. przy naciskaniu stawia lekki opór, a rozciągnięte - natychmiast się kurczy. Gdy osiągniemy taki rezultat, uformujemy je w kulę, kładziemy na oprószonym mąką skraju stolnicy i przykrywamy miską. Niech przez kwadrans odpoczywa.
Następie dzielimy ciasto na kilka równych części i za pomocą maszynki do makaronu, forujemy makaronowe pasy, pozostawiamy oproszone mąką na klika minut aby przeschły. Tniemy makaronowe wstążki. W przypadku gdy nie posiadamy w zapleczu kuchennym niezbędnego urządzenia jakim jest maszynka do makaronu, możemy użyć zwykłego wałka.
Gotujemy osolona wodę z dodatkiem odrobiny oliwy. Delikatnie wrzucamy do bulgoczącej wody przygotowany makaron. Gotujemy kilka minut, jeżeli makaron jest grubszy ok 4 min, w przypadku cieniutkiego 1,5-2 min są wystarczające.


Składniki pasta di olio dla 4 osób:
  • oliwa z oliwek 
  • czosnek 5 ząbków 
  • świeża bazylia 
  • parmezan
Wlewamy oliwę na patelnie. Na zimną oliwę wrzucamy posiekany czosnek chwilę smażymy, dodajemy makaron, mieszamy. Podajemy z posiekaną świeżą bazylią i oproszony parmezanem. Pasta di olio pronta! Bellissimo!!



Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …