Tagliatelle z marchewki z pulpecikami z brokułu w sosie musztardowym


Zimna zimnica i pada… dziś nareszcie długo oczekiwany śnieg! Biel i puszysta miękkość nastała zza oknem. Panna Monika postanowiła troszku zamieszać i nadać odrobiny koloru i tak powstały pulpeciki z brokułów w sosie musztardowym na tagliatelle z marchewki.


Składniki:
  • marchewka 
  • brokuł 
  • 2 jajka 
  • otręby lub płatki owsiane rozdrobnione 
  • orzechy włoskie 
  • twardy ser typu parmezan 
  • curry, papryka 
  • sól, świeżo mielony pieprz
Składniki sos musztardowy:
  • mała cebula 
  • masła kawałek 
  • łyżka musztardy sarepskiej lub innej ostrej 
  • łyżka musztardy francuskiej lub innej z dużymi ziarnami gorczycy 
  • jogurt naturalny typu grecki 
  • odrobina miodu
Przygotowanie pulpecików z brokułu:
Brokuł dzielimy ma różyczki, blanszujemy w gotującej wodzie. Odcedzamy, rozdrabniamy w blenderze  lub bardzo drobno siekamy. Ser trzemy na tarce, typ sera można wybrać wedle uznania jednak sugeruje aby był on ostrzejszy w smaku. Dodajemy jajka, starty ser, kilka łyżek otrąb lub płatków owsianych rozdrobnionych. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Masa powinna być zwięzła tak aby można było uformować kuleczki, pulpeciki. W przeciwnym razie możemy dodać więcej otrąb. Panierkę przygotowujemy mieszając posiekane orzechy włoskie z otrębami zamiennie płatkami owsianymi z w proporcji 1/3, doprawiamy papryką i curry. Kuleczki obtaczamy w panierce i smażymy na oleju.


Przygotowanie 
tagliatelle z marchewki:
Marchewkę obieramy , czyścimy, płuczemy.  Używając obieraczki do jarzyn, wycinając kolejne warstwy marchewki tworzymy marche- wkowe wstążki przypominające tagliatelle. Najlepiej przy zakupie marchewki zwrócić uwagę aby warzywo było możliwie jak najdłuższe i najgrubsze, wówczas łatwiej wycina się wstążki.










Przygotowanie sosu musztardowego:
Siekamy cebulkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy czubatą łyżkę musztardy sarepskiej jak i czubatą łyżkę musztardy francuskiej. Mieszamy razem z kilkoma 3-4 łyczkami jogurtu naturalnego typu grecki. Aby złamać ostry smak musztardy dodajemy łyżeczkę miodu, doprawdy odrobinę, sos nie ma być słodki lecz miód powinien lekko złagodzić smak musztardy. W zależności od upodobań smakowych możemy dodać więcej musztardy gdy lubimy wyrazisty smak lub więcej jogurtu w przypadku amatorów łagodniejszych smaków…



Pyszności czas zacząć. Układamy wstążki z marchewki na talerzy, następnie układamy pulpeciki z brokułu, podlewamy sosem musztardowym. Wielobarwna pychota gwarantowana!

Marchew w roli głównej 2

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty