Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle z marchewki z pulpecikami z brokułu w sosie musztardowym


Zimna zimnica i pada… dziś nareszcie długo oczekiwany śnieg! Biel i puszysta miękkość nastała zza oknem. Panna Monika postanowiła troszku zamieszać i nadać odrobiny koloru i tak powstały pulpeciki z brokułów w sosie musztardowym na tagliatelle z marchewki.


Składniki:
  • marchewka 
  • brokuł 
  • 2 jajka 
  • otręby lub płatki owsiane rozdrobnione 
  • orzechy włoskie 
  • twardy ser typu parmezan 
  • curry, papryka 
  • sól, świeżo mielony pieprz
Składniki sos musztardowy:
  • mała cebula 
  • masła kawałek 
  • łyżka musztardy sarepskiej lub innej ostrej 
  • łyżka musztardy francuskiej lub innej z dużymi ziarnami gorczycy 
  • jogurt naturalny typu grecki 
  • odrobina miodu
Przygotowanie pulpecików z brokułu:
Brokuł dzielimy ma różyczki, blanszujemy w gotującej wodzie. Odcedzamy, rozdrabniamy w blenderze  lub bardzo drobno siekamy. Ser trzemy na tarce, typ sera można wybrać wedle uznania jednak sugeruje aby był on ostrzejszy w smaku. Dodajemy jajka, starty ser, kilka łyżek otrąb lub płatków owsianych rozdrobnionych. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Mieszamy. Masa powinna być zwięzła tak aby można było uformować kuleczki, pulpeciki. W przeciwnym razie możemy dodać więcej otrąb. Panierkę przygotowujemy mieszając posiekane orzechy włoskie z otrębami zamiennie płatkami owsianymi z w proporcji 1/3, doprawiamy papryką i curry. Kuleczki obtaczamy w panierce i smażymy na oleju.


Przygotowanie 
tagliatelle z marchewki:
Marchewkę obieramy , czyścimy, płuczemy.  Używając obieraczki do jarzyn, wycinając kolejne warstwy marchewki tworzymy marche- wkowe wstążki przypominające tagliatelle. Najlepiej przy zakupie marchewki zwrócić uwagę aby warzywo było możliwie jak najdłuższe i najgrubsze, wówczas łatwiej wycina się wstążki.










Przygotowanie sosu musztardowego:
Siekamy cebulkę. Podsmażamy na maśle. Dodajemy czubatą łyżkę musztardy sarepskiej jak i czubatą łyżkę musztardy francuskiej. Mieszamy razem z kilkoma 3-4 łyczkami jogurtu naturalnego typu grecki. Aby złamać ostry smak musztardy dodajemy łyżeczkę miodu, doprawdy odrobinę, sos nie ma być słodki lecz miód powinien lekko złagodzić smak musztardy. W zależności od upodobań smakowych możemy dodać więcej musztardy gdy lubimy wyrazisty smak lub więcej jogurtu w przypadku amatorów łagodniejszych smaków…



Pyszności czas zacząć. Układamy wstążki z marchewki na talerzy, następnie układamy pulpeciki z brokułu, podlewamy sosem musztardowym. Wielobarwna pychota gwarantowana!

Marchew w roli głównej 2

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …