Ciasto imbirowe z gruszką!


Smakowite słodkości idealne na deser, śniadanie czy podwieczorek… Przepis ogólnie dobrze znany lecz najulubieńszy dla Panny Moniki. Szczególnie polecany w okresie zimowym ze względu na rozgrzewające, przeciwwirusowe, a nawet odchudzające właściwości Pana Imbira!





Składniki:
  • 175 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g drobnego cukru 
  • 2 łyżki świeżo startego obranego imbiru 
  • 3 jajka roztrzepane 
  • 3 gruszki 





fot.Iza Gomułka

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a formę na ciasto z odpinana obręczą o średnicy 22 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy pestki, kroimy na grube podłużne plastry. 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubijamy mikserem na jednolite masę  do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy  do formy i wyrównujemy powierzchnię. Układamy plasterki gruszek dookoła formy, tak aby zachodziły na siebie. Możemy podsypać sproszkowanym imbirem  i odrobiną brązowego cukru. Pieczemy na złoty kolor przez 35 - 40 minut. W przypadku serwowania pysznościowego deseru lub podwieczorku możemy podawać ciepłe ciasto w towarzystwie  lodów lub bitej śmietany.  Najlepiej z obydwoma dodatkami :) Smakowitości…


Komentarze

Popularne posty