Przejdź do głównej zawartości

Ciasto imbirowe z gruszką!


Smakowite słodkości idealne na deser, śniadanie czy podwieczorek… Przepis ogólnie dobrze znany lecz najulubieńszy dla Panny Moniki. Szczególnie polecany w okresie zimowym ze względu na rozgrzewające, przeciwwirusowe, a nawet odchudzające właściwości Pana Imbira!





Składniki:
  • 175 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g drobnego cukru 
  • 2 łyżki świeżo startego obranego imbiru 
  • 3 jajka roztrzepane 
  • 3 gruszki 





fot.Iza Gomułka

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, a formę na ciasto z odpinana obręczą o średnicy 22 cm smarujemy masłem lub wykładamy papierem do pieczenia. Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy pestki, kroimy na grube podłużne plastry. 
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, masło w kawałkach, cukier, imbir oraz jajka. Ubijamy mikserem na jednolite masę  do czasu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto przekładamy  do formy i wyrównujemy powierzchnię. Układamy plasterki gruszek dookoła formy, tak aby zachodziły na siebie. Możemy podsypać sproszkowanym imbirem  i odrobiną brązowego cukru. Pieczemy na złoty kolor przez 35 - 40 minut. W przypadku serwowania pysznościowego deseru lub podwieczorku możemy podawać ciepłe ciasto w towarzystwie  lodów lub bitej śmietany.  Najlepiej z obydwoma dodatkami :) Smakowitości…


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …