Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe tagliatelle w szałwiowym sosie z mozzarellą




Składniki na tagliatelle dla 4 osób:
  • 350 g mąki pszennej 
  • 50 g kakao 
  • 3 duże jajka

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i kakao wprost na stolnicę. Na środku kopczyka robimy wgłębienie. Wbijamy w nie wcześniej roztrzepane, lekko ubite jaja. Palcami łączymy jaja z mąką, zagarniamy ją do środka. Wykonujemy czynność to do chwili, aż mąka całkowicie wchłonie składniki. Ugniatamy ciasto około 10-15 minut. Jeżeli w trakcie zagniatania uznamy, że jest zbyt gęste, należy zrobić w środku dołek, wlać do niego odrobinę wody i wgnieć w ciasto. W przeciwnym wypadku, dosypujemy mąki. Dobrze zagniecione ciasto nie tylko nie lepi się do dłoni i stolnicy, jest idealnie gładkie, ale też lekko elastyczne. Formujemy kulę z ciasta, kładziemy na oprószonym mąką skraju stolnicy i przykrywamy miską. Pozostawiamy na około 15-30 minut.

Następie dzielimy ciasto na kilka równych części i za pomocą maszynki do makaronu, forujemy makaronowe pasy, pozostawiamy oproszone mąką na klika minut aby przeschły. Tniemy makaronowe wstążki. W przypadku gdy nie posiadamy w zapleczu kuchennym niezbędnego urządzenia jakim jest maszynka do makaronu, możemy użyć zwykłego wałka.

Gotujemy wodę z odrobiną masła. Delikatnie wrzucamy do bulgoczącej wody przygotowany makaron. Gotujemy kilka minut, jeżeli makaron jest grubszy ok 4 min.

Składniki sos: 
  • 3/4 kostki masła 
  • świeża szałwia ok. 26 listków 
  • mozzarella (16 małych kulek serowych)




Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy posiekane liście szałwii. Mieszamy chwilę, aby uzyskać szałwiowy wywar.
Na talerzach formujemy makaronowe gniazda, w środek układamy kilka kulek sera mozzarella, polewamy sosem szałwiowym. Pysznie wygląda, jeszcze smakowiciej smakuje... i wbrew pozorom potrawa ani trochu nie jest słodka.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …