Czekoladowe tagliatelle w szałwiowym sosie z mozzarellą




Składniki na tagliatelle dla 4 osób:
  • 350 g mąki pszennej 
  • 50 g kakao 
  • 3 duże jajka

Przygotowanie:
Przesiewamy mąkę i kakao wprost na stolnicę. Na środku kopczyka robimy wgłębienie. Wbijamy w nie wcześniej roztrzepane, lekko ubite jaja. Palcami łączymy jaja z mąką, zagarniamy ją do środka. Wykonujemy czynność to do chwili, aż mąka całkowicie wchłonie składniki. Ugniatamy ciasto około 10-15 minut. Jeżeli w trakcie zagniatania uznamy, że jest zbyt gęste, należy zrobić w środku dołek, wlać do niego odrobinę wody i wgnieć w ciasto. W przeciwnym wypadku, dosypujemy mąki. Dobrze zagniecione ciasto nie tylko nie lepi się do dłoni i stolnicy, jest idealnie gładkie, ale też lekko elastyczne. Formujemy kulę z ciasta, kładziemy na oprószonym mąką skraju stolnicy i przykrywamy miską. Pozostawiamy na około 15-30 minut.

Następie dzielimy ciasto na kilka równych części i za pomocą maszynki do makaronu, forujemy makaronowe pasy, pozostawiamy oproszone mąką na klika minut aby przeschły. Tniemy makaronowe wstążki. W przypadku gdy nie posiadamy w zapleczu kuchennym niezbędnego urządzenia jakim jest maszynka do makaronu, możemy użyć zwykłego wałka.

Gotujemy wodę z odrobiną masła. Delikatnie wrzucamy do bulgoczącej wody przygotowany makaron. Gotujemy kilka minut, jeżeli makaron jest grubszy ok 4 min.

Składniki sos: 
  • 3/4 kostki masła 
  • świeża szałwia ok. 26 listków 
  • mozzarella (16 małych kulek serowych)




Przygotowanie:
W rondelku roztapiamy masło, wrzucamy posiekane liście szałwii. Mieszamy chwilę, aby uzyskać szałwiowy wywar.
Na talerzach formujemy makaronowe gniazda, w środek układamy kilka kulek sera mozzarella, polewamy sosem szałwiowym. Pysznie wygląda, jeszcze smakowiciej smakuje... i wbrew pozorom potrawa ani trochu nie jest słodka.


Komentarze

Popularne posty