Grzybowy á la strogonow!


… nie ma co czekać, gotować trzeba, ale już!! Do garów,  mieszać i ciepłe pyszności na stole stawiać! Kto powiedział, że jeden garnek nie wystarczy? Panna Monika krząta się po kuchni  i tak powstaje grzybowy á la strogonow… Najbardziej rozpoznawalne rosyjskie danie  jednogarnkowe, serwowane po raz pierwszy na stole hrabiego Pawła Stroganowa. Cóż tym razem w wersji bezmięsnej! 


                                                                                                                                        fot.Iza Gomułka
Składniki: 
  • 400 g pieczarek  
  • suszone prawdziwki lub inne grzybki 
  • seler naciowy 5-6 łodyg 
  • mała cebula 
  • masło 
  • natka pietruszki 
  • jogurt typu grecki lub gęsta śmietana 
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • suszone zioła bazylia, tymianek, oregano
  • bulion warzywny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Przed rozpoczęciem gotowania  należy namoczyć suszone grzybki  odpowiednio wcześniej. „Do gara” i zaczynamy!! Siekamy cebulę i smażymy na maśle, dodajemy pokrojone w cząstki  łodygi selera i chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekane pieczarki , suszone grzybki wraz z wywarem,  solimy, dusimy razem. Opcjonalnie można podlać odrobiną bulionu warzywnego. Kiedy grzyby będą miękkie, dodajemy kilka łyżek jogurtu lub małe pudełko gęstej śmietany, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i  suszonymi  ziołami. Na koniec łączymy z posiekaną natką pietruszki! 
Doprawdy wybornościowe jednogarnkowe danie! Na stole Panny  Moniki serwowane wyłącznie w towarzystwie kaszy gryczanej i kwaśniastego, kiszonego Pana ogórasa.  



Komentarze

  1. świetny ten przepis :) idealny dla mnie, bo choć nie jestem wegetarianką, to czasami wolę opcję bez mięsa ! :)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty