Przejdź do głównej zawartości

Grzybowy á la strogonow!


… nie ma co czekać, gotować trzeba, ale już!! Do garów,  mieszać i ciepłe pyszności na stole stawiać! Kto powiedział, że jeden garnek nie wystarczy? Panna Monika krząta się po kuchni  i tak powstaje grzybowy á la strogonow… Najbardziej rozpoznawalne rosyjskie danie  jednogarnkowe, serwowane po raz pierwszy na stole hrabiego Pawła Stroganowa. Cóż tym razem w wersji bezmięsnej! 


                                                                                                                                        fot.Iza Gomułka
Składniki: 
  • 400 g pieczarek  
  • suszone prawdziwki lub inne grzybki 
  • seler naciowy 5-6 łodyg 
  • mała cebula 
  • masło 
  • natka pietruszki 
  • jogurt typu grecki lub gęsta śmietana 
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • suszone zioła bazylia, tymianek, oregano
  • bulion warzywny (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Przed rozpoczęciem gotowania  należy namoczyć suszone grzybki  odpowiednio wcześniej. „Do gara” i zaczynamy!! Siekamy cebulę i smażymy na maśle, dodajemy pokrojone w cząstki  łodygi selera i chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekane pieczarki , suszone grzybki wraz z wywarem,  solimy, dusimy razem. Opcjonalnie można podlać odrobiną bulionu warzywnego. Kiedy grzyby będą miękkie, dodajemy kilka łyżek jogurtu lub małe pudełko gęstej śmietany, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i  suszonymi  ziołami. Na koniec łączymy z posiekaną natką pietruszki! 
Doprawdy wybornościowe jednogarnkowe danie! Na stole Panny  Moniki serwowane wyłącznie w towarzystwie kaszy gryczanej i kwaśniastego, kiszonego Pana ogórasa.  



Komentarze

  1. świetny ten przepis :) idealny dla mnie, bo choć nie jestem wegetarianką, to czasami wolę opcję bez mięsa ! :)
    pozdrawiam!
    Szana :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …