Zupa kremowy duet cukinia&por vs. gruszka&grzyb


Niedzielny obiad to dobry pretekst na wspólne spotkanie z przyjaciółmi, wypicie butelki dobrego wina, smakowanie pyszności... Dzwonek do drzwi, niedzielne ucztowanie u Panny Moniki rozpoczęte. W pierwszej kolejności zaproszonych gości uraczyła Zupa kremowy duet cukinia&por vs. gruszka&grzyb. Jako danie głównie, zważywszy na preferencje i upodobania gospodyni, kosztować można było Czekoladowe tagliatelle z szałwiowym sosie z mozzarellą 
http://www.pysznosciowepysznosci.pl/2013/01/czekoladowe-tagliatelle-z-szawiowym.html
Obiad został ukoronowany ciastem imbirowym z gruszką... 
http://www.pysznosciowepysznosci.pl/2013/01/ciasto-imbirowe-z-gruszka.html













Składniki dla 4 osób: 
  • 300 g cukinii 
  • duży por-biała część 
  • 100g pieczarek 
  • pół gruszki 
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz 
  • 0,5 l bulionu warzywnego


Przygotowanie: Cukinie wraz ze skórą ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Białą część pora siekamy w piórka. Zalewamy 0.5 litra bulionu warzywnego i gotujemy około 10 minut. Opcjonalnie zamiast buliony możemy użyć wody z przyprawą z suszonych warzyw. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowy wywar miksujemy blenderem na gładki krem.
Osobno kroimy w cząstki pieczarki i obraną ze skóry gruszkę. Podsmażamy na maśle do miękkości. Łączymy z posiekaną natką pietruszki i garścią posiekanych orzechów włoskich. Zupę krem podajemy na ciepło układając na szczycie pieczarkowo-gruszkową pietruszkę. Smakowitym dodatkiem do zupy jest chrupiąca bagietka.  



Komentarze

  1. A czy w tej zupie nie było czasem orzechów włoskich?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie :) dzięki Szymku, pamięć bywa zawodna, masz u mnie kolejne zaproszenie na pysznościowy obiad... z osoba towarzyszącą oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Skorzystam(y) na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty