Przejdź do głównej zawartości

Zupa kremowy duet cukinia&por vs. gruszka&grzyb


Niedzielny obiad to dobry pretekst na wspólne spotkanie z przyjaciółmi, wypicie butelki dobrego wina, smakowanie pyszności... Dzwonek do drzwi, niedzielne ucztowanie u Panny Moniki rozpoczęte. W pierwszej kolejności zaproszonych gości uraczyła Zupa kremowy duet cukinia&por vs. gruszka&grzyb. Jako danie głównie, zważywszy na preferencje i upodobania gospodyni, kosztować można było Czekoladowe tagliatelle z szałwiowym sosie z mozzarellą 
http://www.pysznosciowepysznosci.pl/2013/01/czekoladowe-tagliatelle-z-szawiowym.html
Obiad został ukoronowany ciastem imbirowym z gruszką... 
http://www.pysznosciowepysznosci.pl/2013/01/ciasto-imbirowe-z-gruszka.html













Składniki dla 4 osób: 
  • 300 g cukinii 
  • duży por-biała część 
  • 100g pieczarek 
  • pół gruszki 
  • orzechy włoskie
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz 
  • 0,5 l bulionu warzywnego


Przygotowanie: Cukinie wraz ze skórą ścieramy na tarce, na grubych oczkach. Białą część pora siekamy w piórka. Zalewamy 0.5 litra bulionu warzywnego i gotujemy około 10 minut. Opcjonalnie zamiast buliony możemy użyć wody z przyprawą z suszonych warzyw. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Gotowy wywar miksujemy blenderem na gładki krem.
Osobno kroimy w cząstki pieczarki i obraną ze skóry gruszkę. Podsmażamy na maśle do miękkości. Łączymy z posiekaną natką pietruszki i garścią posiekanych orzechów włoskich. Zupę krem podajemy na ciepło układając na szczycie pieczarkowo-gruszkową pietruszkę. Smakowitym dodatkiem do zupy jest chrupiąca bagietka.  



Komentarze

  1. A czy w tej zupie nie było czasem orzechów włoskich?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie :) dzięki Szymku, pamięć bywa zawodna, masz u mnie kolejne zaproszenie na pysznościowy obiad... z osoba towarzyszącą oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję. Skorzystam(y) na pewno:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…