Przejdź do głównej zawartości

Zupa pomidorowo śliwkowa z serem kozim

...tradycyjna pomidorowa, kto jej nie lubi?? zwykle serwowana po niedzieli, gdy rosołu troszku zostanie, a szkoda wylać bo to nie po chrześcijańsku!! można też zrobić ją na szybkiego, na bazie wysoce bogatej w E składniki, kostki rosołowej. Panna Monika wsadziła nosa do babcinej spiżarni i znalazła powidła śliwkowe, a za nimi powstała kremowa zupa pomidorowo- śliwkowa z serem kozim i sosem balsamico!



Składniki dla 2 osób:

  • słoiczek koncentratu z pomidorów (puszka krojonych pomidorów)
  • konfitura ze śliwek węgierek
  • 1/2 czerwonej cebulki
  • twarożek kozi
  • masło
  • odrobina wytrawnego czerwonego wina
  • miód
  • pieprz cayenne
  • sos balsamico: 3 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Na większej ilości masła podsmażamy posiekaną cebule. Dodajemy pomidory, pokrapiamy winem i podduszamy kilka minut. Najlepiej gdyby pomidory były w postaci koncentratu zrobionego przez nas z zebranych podczas lata soczystych i pełnych słońca pomidorów,  można również kupić pomidory obrać ze skórki, zasmażyć i taki na szybko zrobiony koncentrat dodać jako składnik do zupy. Alternatywą mogą być również pomidory z puszki. Dodajemy 3,4 łyżki konfitury ze śliwek, doprawiamy pieprzem. Możemy dodać odrobinę miodu w zależności jak słodkiej konfitury użyjemy. Całość miksujemy blenderem. Podajemy na ciepło z twarożkiem kozim skropionym wcześniej przygotowanym sosem balsamico... Tradycyjna pomidorowa w "pysznościowym" stylu... Smakowitości życzę w Nowym Roku!

Komentarze

  1. Pyszna kompozycja !
    Chętnie bym zjadła miskę tej zupy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi i wygląda pysznie! Tylko kiedy ja się załapię na jakąś degustację? :)
    Madzia

    OdpowiedzUsuń
  3. Wersja deluxe zupy pomidorowej. Jak dla mnie połączenie śliwek z pomidorami nie jest nowością, który nadaje zupie ciekawy efekt smakowy. Ja użyłem gomarowskich powideł, które dobrze zastępują smak świeżych śliwek a ponadto nie dodają słodkości potrawie tutaj opisywanej. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …