Przejdź do głównej zawartości

Czekoladowe la moustache!!

Tłusty czwartek!!



fot.Iza Gomułka


Składniki: 

  • 100g gorzkiej czekolady inaczej 1 tabliczka czekolady 
  • 3 łyżeczki masła 
  • ciasto francuskie 
  • kakao 



Przygotowanie: Czekoladę dzielimy na cząstki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło. Mieszamy do czasu aż masło się rozpuści i powstanie jednolita masa. Odstawiamy na chwile aby czekolada trochę przestała. Rozkładamy ciasto francuskie, składamy lekko na pól wzdłuż dłuższego boku tak by ustalić środek. Rozkładamy ponownie. Wylewamy masę czekoladową na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy szpatułką. Posypujemy lekko kakao. Zwijamy ciasto w rulony wzdłuż dłuższych boków do czasu aż spotkają się na środku. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 10 min do lodówki aby stwardniało. Rozgrzewamy piekarnika do 200 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy je w 0,7 cm paski. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 10 min aż ciasteczka się zarumienią. Może to nie pączki ale do kawy smakują wyśmienicie!


Komentarze

  1. Wspaniałe zdjęcia i wąsy - czekoladowe! Chyba pierwszy raz zazdroszczę komuś wąsów;)
    Śliczny blog!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ojacie, ale cudne uśmiechy! no i wąsy

    OdpowiedzUsuń
  3. przepiękna tapeta, ładnie jest u Ciebie:)
    ciasteczka są fikuśne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…