Makaron z gruszką o smaku sera gorgonzola!


Pani Gruszka zakręciła świderka z Panem Makaronem... 
...namawiam do smakowania tego pikantnego połączenia!

Składniki dla 4 osób:

  • makaron fusilli 400 g 
  • 2 większe gruszki lub 3 małe 
  • ser gorgonzola piccante 150g 
  • orzechy włoskie 
  • mała gęsta śmietana wysokoprocentowa 
  • masło do smażenia 
  • goździki 
  • gałka muszkatałowa 
  • świeżo mielony pieprz, sól 

Przygotowanie:
Panie Gruszki obieramy ze skórki, oczyszczamy z gniazdek i kroimy w cząski. Roztapiamy niewielką ilość masła na patelni, dodajemy pokrojone gruszki, posiekane orzechy włoskie, goździki. Dusimy kilka minut, do czasu aż gruszki lekko zmiękną. Jeżeli cząski gruszki nie puszczą wystarczająco dużo soku możemy podlać je odrobina wody. Dodajemy śmietanę oraz gałkę muszkatołową  mieszamy. Łączymy z pokrojonym w małe kostki serem, odprawiane dużą ilością świeżo mielonego pieprzu i odrobiną soli. W międzyczasie gotujemy makaron, odcedzamy i układamy na talerze. 


Polewamy sosem i delektujemy się wyśmienitym smakiem! Smaczności!
Uważajcie na goździki, lubią się zapałętać... 



Komentarze

  1. Naprawdę pysznościowa pyszność... Wykonałam dzisiaj rano i do obiadu doczekała tylko połowa...
    Jedna uwaga - nie miałam orzechów, więc użyłam migdałów i wyszło również znakomite.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty