Przejdź do głównej zawartości

Tagliatelle z bakłażanem i kandyzowanymi pomidorami!


Bakłażan- czarna piękność… elegancja i klasyka. Bezapelacyjnie podstawa tego obiadu lub ciepłej kolacji. Królować będzie u boku kandyzowanych pomidorów, słodkich pachnących letnim słońcem…  Dodamy odrobinę świeżego szpinaku… czyżby to już wiosna?? Bez wątpienia  na talerzu! 



Składniki:
  • makaron tagliatelle 
  • bakłażan 
  • kandyzowanie pomidory 
  • świeże liście szpinaku  
  • mała cebula 
  • masło oliwa z oliwek 
  • curry, papryka słodka 
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Doprawiamy solą. Następnie siekamy cebulę i smażymy na maśle. Wracamy do bakłażana  podlewamy  do oliwą z oliwek, doprawiamy curry i papryką, łączymy i odstawiamy. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy cząstki bakłażana i dusimy. 
Na osobnej patelni rozpuszczamy dużą cząstkę masła, dusimy liście szpinaku i pokrojone w większe cząstki kandyzowane pomidory. Dusimy kilka chwil, należy uważać by szpinak nie zrobił się zbyt miękki, wówczas może rozpaść się i zrobi się podobny do tego nakładanego wielką chochlą przez Panie kucharki w przedszkolu… 


W międzyczasie makaron typu tagliatelle gotujemy  al dente. Odcedzamy. Mieszamy z warzywami, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gdy danie znajdzie się na talerzu można posypać odrobiną parmezanu. Pysznościowy obiad lub kolacje konsumować czas. 
Wiosenne smaczności!!!




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…