Tagliatelle z bakłażanem i kandyzowanymi pomidorami!


Bakłażan- czarna piękność… elegancja i klasyka. Bezapelacyjnie podstawa tego obiadu lub ciepłej kolacji. Królować będzie u boku kandyzowanych pomidorów, słodkich pachnących letnim słońcem…  Dodamy odrobinę świeżego szpinaku… czyżby to już wiosna?? Bez wątpienia  na talerzu! 



Składniki:
  • makaron tagliatelle 
  • bakłażan 
  • kandyzowanie pomidory 
  • świeże liście szpinaku  
  • mała cebula 
  • masło oliwa z oliwek 
  • curry, papryka słodka 
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
Bakłażan kroimy w kostkę, wrzucamy do miski. Doprawiamy solą. Następnie siekamy cebulę i smażymy na maśle. Wracamy do bakłażana  podlewamy  do oliwą z oliwek, doprawiamy curry i papryką, łączymy i odstawiamy. Gdy cebulka zeszkli się dodajemy cząstki bakłażana i dusimy. 
Na osobnej patelni rozpuszczamy dużą cząstkę masła, dusimy liście szpinaku i pokrojone w większe cząstki kandyzowane pomidory. Dusimy kilka chwil, należy uważać by szpinak nie zrobił się zbyt miękki, wówczas może rozpaść się i zrobi się podobny do tego nakładanego wielką chochlą przez Panie kucharki w przedszkolu… 


W międzyczasie makaron typu tagliatelle gotujemy  al dente. Odcedzamy. Mieszamy z warzywami, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem. Gdy danie znajdzie się na talerzu można posypać odrobiną parmezanu. Pysznościowy obiad lub kolacje konsumować czas. 
Wiosenne smaczności!!!




Komentarze

Popularne posty