Przejdź do głównej zawartości

La musztarda francuska!


Z cyklu podróżny przepiśnik czyli wycieczki małe i duże Panna Monika wraz z Ciocią Izą odwiedzają Paryż! 
Przygoda!! i już na wstępie przewodnik po Paryżu został zagubiony w niewyjaśnionych okolicznościach losowych :) nie zaburzyło to jednak dobrego samopoczucia obu Pań, a motywacja nie spadła ni odrobiny. Wycieczka upłynęła w przemiłej, choć mroźnej atmosferze... Entuzjastyczne doświadczania kultury i sztuki przeplatane było smakowaniem, kosztowaniem i doznawaniem pysznościowych bogactw Paryskiej kuchni. Francuskie  kulinaria głównie kojarzone są z bagietką, serami i winem. Obydwie Ciotki Klotki nie mając zamiaru łamać konwenansów serwowały w  "podróżnym zaciszu" posiłki czysto francuskie... dla czytelników kartka z Paryża czyli la recette na la  musztardę francuską oraz pastę z oliwek la tapenade!



La musztarda francuska!

Składniki:
  • 100 g ziaren białej i czarnej gorczycy 
  • 1 łyżeczki ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 
  • ocet jabłkowy 
  • 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można użyć syropu z daktyli)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ziarna gorczycy i kolendry rozgniatamy w moździerzu na odpowiadającą naszym upodobaniom grubość (w tym przypadku rozgniatamy tylko odrobinę, w celu uzyskania bardziej zwięzłej konsystencji, większość ziaren powinna być w całości). Dodajemy zmieloną gorczycę. Przesypujemy całość do do słoiczka. Zalewamy octem jabłkowym, tak aby zakryć wszystkie ziarna. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz miodem.
Następnie słoiczek przez kilka dni (3-4 dni) powinien leżakować w temperaturze pokojowej. Bon appétit!!






Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …