La musztarda francuska!


Z cyklu podróżny przepiśnik czyli wycieczki małe i duże Panna Monika wraz z Ciocią Izą odwiedzają Paryż! 
Przygoda!! i już na wstępie przewodnik po Paryżu został zagubiony w niewyjaśnionych okolicznościach losowych :) nie zaburzyło to jednak dobrego samopoczucia obu Pań, a motywacja nie spadła ni odrobiny. Wycieczka upłynęła w przemiłej, choć mroźnej atmosferze... Entuzjastyczne doświadczania kultury i sztuki przeplatane było smakowaniem, kosztowaniem i doznawaniem pysznościowych bogactw Paryskiej kuchni. Francuskie  kulinaria głównie kojarzone są z bagietką, serami i winem. Obydwie Ciotki Klotki nie mając zamiaru łamać konwenansów serwowały w  "podróżnym zaciszu" posiłki czysto francuskie... dla czytelników kartka z Paryża czyli la recette na la  musztardę francuską oraz pastę z oliwek la tapenade!



La musztarda francuska!

Składniki:
  • 100 g ziaren białej i czarnej gorczycy 
  • 1 łyżeczki ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 
  • ocet jabłkowy 
  • 1 łyżka miodu (w wersji wegańskiej można użyć syropu z daktyli)
  • sól, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:
Ziarna gorczycy i kolendry rozgniatamy w moździerzu na odpowiadającą naszym upodobaniom grubość (w tym przypadku rozgniatamy tylko odrobinę, w celu uzyskania bardziej zwięzłej konsystencji, większość ziaren powinna być w całości). Dodajemy zmieloną gorczycę. Przesypujemy całość do do słoiczka. Zalewamy octem jabłkowym, tak aby zakryć wszystkie ziarna. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz miodem.
Następnie słoiczek przez kilka dni (3-4 dni) powinien leżakować w temperaturze pokojowej. Bon appétit!!






Komentarze

Popularne posty