La tapenade czyli francuska pasta z czarnych oliwek!




Składniki:
  • 1/2 kubka pokrojonych na ćwiartki suszonych fig
  • kubek czarnych oliwek pozbawionych pestek 
  • ząbek czosnku 
  • 2 łyżeczki kaparów odsączonych 
  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy (sugerowana La musztarda francuska!)
  • łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu lub tymianku 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1/4 kubka oliwy z oliwek extra virgin 
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz 


Przygotowanie:
Figi gotujemy w małym rondelku lekko zanurzone w wodzie do czasu aż będą bardzo miękkie (około 10-20 minut). Odcedzamy.
Oliwki kroimy na mniejsze cząstki. Ucieramy je w moździerzu razem  z czosnkiem, kaparami, musztardą, rozmarynem i ówcześnie przygotowanymi figami. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Możemy zamiennie zamiast moździerza skorzystać z blendera. Wówczas miksujemy razem wszystkie składniki tj. oliwki, figi, czosnek, kapary, musztardę, rozmaryn i sok z cytryny na gęstą pastę. Dolewamy oliwę, dopóki nie uzyskamy gęstej masy z niewielkimi grudkami. 
Przygotowaną pasta smarujemy chrupiące kawałki bagietki, konsumujemy popijając wytrawnym czerwonym winem. Bon appétit!!

Komentarze

Popularne posty