Przejdź do głównej zawartości

Ananas koko curry!


                                                                                                                               

Składniki:
  • 1 średni ananas 
  • 1 duży banan 
  • puszka mleka kokosowego 
  • 2 łyżki ziaren gorczycy 
  • 2 łyżeczki kminu włoskiego 
  • kilka liści curry 
  • łyżeczka curry sproszkowanego 
  • ziarna kardamonu 
  • kawałek świeżego imbiru 
  • pół papryczki chilli 
  • 2 łyżeczki kurkumy  
  • olej kokosowy lub masło klarowane

Przygotowanie:
Wrzucamy gorczycę do suchego, rozgrzanego woka lub na dużą patelnie, smażymy chwilę. Dodajemy ojej kokosowy lub masło klarowane. Kminek rozcieramy w moździerzu. 

Wrzucamy na rozgrzany olej 2 łyżeczki kminu włoskiego, liście curry, ziarna kardamonu, pokrojony w plastry świeży imbiru, pół posiekanej papryczki chilli. Smażymy. Ananasa obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy trzpień i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy do przypraw, mieszamy i smażymy z dodatkiem kurkumy i curry. Banana obieramy ze skóry kroimy w plastry i wrzucamy do woka.  
Całość podsmażamy a następnie zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy kilka minut na małym ogniu do czasu aż ananas lekko zmięknie. 
Ananasowe smakowitości polecam konsumować w towarzystwie ryżu w indonezyjskim stylu. Jak dla mnie wyśmienicie smakuje, z najszybsza w przygotowaniu, kaszą kuskus, można również podawać z ryżem jaśminowym lub basmati. 

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…