Ananas koko curry!


                                                                                                                               

Składniki:
  • 1 średni ananas 
  • 1 duży banan 
  • puszka mleka kokosowego 
  • 2 łyżki ziaren gorczycy 
  • 2 łyżeczki kminu włoskiego 
  • kilka liści curry 
  • łyżeczka curry sproszkowanego 
  • ziarna kardamonu 
  • kawałek świeżego imbiru 
  • pół papryczki chilli 
  • 2 łyżeczki kurkumy  
  • olej kokosowy lub masło klarowane

Przygotowanie:
Wrzucamy gorczycę do suchego, rozgrzanego woka lub na dużą patelnie, smażymy chwilę. Dodajemy ojej kokosowy lub masło klarowane. Kminek rozcieramy w moździerzu. 

Wrzucamy na rozgrzany olej 2 łyżeczki kminu włoskiego, liście curry, ziarna kardamonu, pokrojony w plastry świeży imbiru, pół posiekanej papryczki chilli. Smażymy. Ananasa obieramy ze skóry, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy trzpień i kroimy na mniejsze cząstki. Dodajemy do przypraw, mieszamy i smażymy z dodatkiem kurkumy i curry. Banana obieramy ze skóry kroimy w plastry i wrzucamy do woka.  
Całość podsmażamy a następnie zalewamy mleczkiem kokosowym. Gotujemy kilka minut na małym ogniu do czasu aż ananas lekko zmięknie. 
Ananasowe smakowitości polecam konsumować w towarzystwie ryżu w indonezyjskim stylu. Jak dla mnie wyśmienicie smakuje, z najszybsza w przygotowaniu, kaszą kuskus, można również podawać z ryżem jaśminowym lub basmati. 

Komentarze

Popularne posty