Przejdź do głównej zawartości

Aromatyczny ananas w pikantnym wydaniu!


Czy to Jawa czy to sen... i poleciały... do Indonezji! Panna Monika wraz z Ciocią Izą eksplorują nieznane zakątki dalekiego i egzotycznego świata... Na przekór zimie smakowały pachnące słońcem soczystych owoców papai, ananasa, bananów, kokosów, durian, rambutan i innych tropików niewiadomego pochodzenia. Jadały „na ulicy” bo właśnie tam można było zakosztować prawdziwej pikanterii! Wróciły pełne wrażeń do krainy gdzie nadal sypie śniegiem, buty przymarzną do chodnika, a wiatr gwiżdże na przystankach, nie dając szans na życie poza wełnianą czapą i trzema szalikami!! Spokojnie Panna Monika już zadbała o to byście poczuli odrobiny Indonezyjskiej egzotyki... i tak przepis na ananasa w pikantnym wydaniu!

                                                                                                                                        

Składniki:
  • 1 świeży ananas 
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • nasiona kolendry 
  • kminek 
  • goździki 
  • kardamon 
  • świeży imbir 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • liście świeżej mięty 
  • masło klarowane do smażenia lub olej


                                                                                                                                        
Przygotowanie:
Ananas obieramy ze skóry i wydrążamy twardy środek. Kroimy na średniej wielkości cząstki. Nasiona kolendry, kminek, goździki i kardamon rozdrabniamy w moździerzu. Świerzy imbir ścieramy na tarce lub kroimy w cieńcie paski. W woku rozgrzewamy klarowane masło lub olej (możemy też użyć dużej patelni). Wrzucamy posiekaną wcześniej cebulkę dymkę i przyprawy. Podsmażamy. Dodajemy ananas, wiórki kokosowe. Mieszamy na średnim ogniu aż ananas zmięknie i nabierze aromatu. Podajemy z dodatkiem posiekanej mięty. Pysznościowo aromatyczna przekąska. Można również konsumować w towarzystwie ryżu.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …