Aromatyczny ananas w pikantnym wydaniu!


Czy to Jawa czy to sen... i poleciały... do Indonezji! Panna Monika wraz z Ciocią Izą eksplorują nieznane zakątki dalekiego i egzotycznego świata... Na przekór zimie smakowały pachnące słońcem soczystych owoców papai, ananasa, bananów, kokosów, durian, rambutan i innych tropików niewiadomego pochodzenia. Jadały „na ulicy” bo właśnie tam można było zakosztować prawdziwej pikanterii! Wróciły pełne wrażeń do krainy gdzie nadal sypie śniegiem, buty przymarzną do chodnika, a wiatr gwiżdże na przystankach, nie dając szans na życie poza wełnianą czapą i trzema szalikami!! Spokojnie Panna Monika już zadbała o to byście poczuli odrobiny Indonezyjskiej egzotyki... i tak przepis na ananasa w pikantnym wydaniu!

                                                                                                                                        

Składniki:
  • 1 świeży ananas 
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorkiem
  • nasiona kolendry 
  • kminek 
  • goździki 
  • kardamon 
  • świeży imbir 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • liście świeżej mięty 
  • masło klarowane do smażenia lub olej


                                                                                                                                        
Przygotowanie:
Ananas obieramy ze skóry i wydrążamy twardy środek. Kroimy na średniej wielkości cząstki. Nasiona kolendry, kminek, goździki i kardamon rozdrabniamy w moździerzu. Świerzy imbir ścieramy na tarce lub kroimy w cieńcie paski. W woku rozgrzewamy klarowane masło lub olej (możemy też użyć dużej patelni). Wrzucamy posiekaną wcześniej cebulkę dymkę i przyprawy. Podsmażamy. Dodajemy ananas, wiórki kokosowe. Mieszamy na średnim ogniu aż ananas zmięknie i nabierze aromatu. Podajemy z dodatkiem posiekanej mięty. Pysznościowo aromatyczna przekąska. Można również konsumować w towarzystwie ryżu.

Komentarze

Popularne posty