Przejdź do głównej zawartości

Placuszki warzywne z pastą sweet chili


Czy to Jawa czy to sen... z cyklu wspominki z wyspiarskich podróży Panna Monika przygotowała potrawy kuchni indonezyjskiej natomiast Ciocia Iza zajęła się zdjęciami z wyprawy. Wieczór udał się wybornie w prawdziwie indonezyjskim stylu... chillout, „gumowy” czas, pysznościowe smakołyki podawane na liściach kokosa plus zdjęcia i filmy wyświetlane na dziurawym prześcieradle, będącym weselnym prezentem rodzicieli Tuszki... bez wątpliwości adekwatny obraz indonezyjskiej mentalności...
Z zamiarem uniknięcia burczenia brzuchów gości, wspominkowa atmosfera wzbogacona została ryżem z ananasem w sosie curry w towarzystwie surówki z ogórków zwaną Akar oraz placuszków warzywnych z pastą sweet chili. Zwieńczeniem spotkania była filiżanka aromatycznej mieszanki herbacianej na bazie secang wood!




Składniki placuszki:
  • garść kiełków sojowych lub innych 
  • pół papryki czerwonej 
  • ćwerć małej kapusty 
  • 1 średnia marchew 
  • pół pora 
  • mały korzeń selera 
  • 1 czerwona cebula 
  • szczypiorek 
  • ząbek czosnku 
  • 2 jajka 
  • 200 graów mąki gryczanej 
  • łyżeczka kurkumy 
  •  pieprz, sól 
  • olej roślinny

Składniki i przygotowanie pasty:
  • pół papryki czerwonej 
  • pół papryki żółtej 
  • 2 papryczki chili 
  • miód palmowy (zamiennie łyżeczka sosu sojowego+łyżeczka miodu)

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gęstą pastę.




Przygotowanie placuszków:
Paprykę kroimy w drobną kostkę, kapustę szatkujemy również bardzo drobno. Marchew i korzeń selera ścieramy na tarce na grubych oczkach. Por i szczypiorek siekamy. Podobnie cebulę i czosnek, najlepiej jednak posiekać je za pomocą w blendera. W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa wraz z kiełkami dodajemy mąkę, kurkumę, jajka i mieszamy ręką. Doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto na placuszki powinno być zwięzłe, kleiste i średnio gęste. Naturalnie konsystencja masy jest zależna od wielkości/ilości warzyw, dlatego jeżeli będzie zbyt sypka należy dodać odrobiny oliwy z oliwek.




Dużą ilość oleju rozgrzewamy w woku lub dużej patelni. Za pomocą łyżki stołowej kładziemy ciasto na gorący tłuszcz roślinny formują placuszki. Smażymy z dwóch stron. Placuszki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wyśmienicie smakują na ciepło jak i na zimno, bezwzględnie podawać z pastą chili!!

Komentarze

  1. Gdzie mozna dostac takie liscie kokosa? :) Pysznie to wglada!

    OdpowiedzUsuń
  2. najszybciej w kwiaciarni, ale nie w każdej ponieważ stosowane są głównie do wieńców pogrzebowych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…