Placuszki warzywne z pastą sweet chili


Czy to Jawa czy to sen... z cyklu wspominki z wyspiarskich podróży Panna Monika przygotowała potrawy kuchni indonezyjskiej natomiast Ciocia Iza zajęła się zdjęciami z wyprawy. Wieczór udał się wybornie w prawdziwie indonezyjskim stylu... chillout, „gumowy” czas, pysznościowe smakołyki podawane na liściach kokosa plus zdjęcia i filmy wyświetlane na dziurawym prześcieradle, będącym weselnym prezentem rodzicieli Tuszki... bez wątpliwości adekwatny obraz indonezyjskiej mentalności...
Z zamiarem uniknięcia burczenia brzuchów gości, wspominkowa atmosfera wzbogacona została ryżem z ananasem w sosie curry w towarzystwie surówki z ogórków zwaną Akar oraz placuszków warzywnych z pastą sweet chili. Zwieńczeniem spotkania była filiżanka aromatycznej mieszanki herbacianej na bazie secang wood!




Składniki placuszki:
  • garść kiełków sojowych lub innych 
  • pół papryki czerwonej 
  • ćwerć małej kapusty 
  • 1 średnia marchew 
  • pół pora 
  • mały korzeń selera 
  • 1 czerwona cebula 
  • szczypiorek 
  • ząbek czosnku 
  • 2 jajka 
  • 200 graów mąki gryczanej 
  • łyżeczka kurkumy 
  •  pieprz, sól 
  • olej roślinny

Składniki i przygotowanie pasty:
  • pół papryki czerwonej 
  • pół papryki żółtej 
  • 2 papryczki chili 
  • miód palmowy (zamiennie łyżeczka sosu sojowego+łyżeczka miodu)

Wszystkie składniki miksujemy w blenderze na gęstą pastę.




Przygotowanie placuszków:
Paprykę kroimy w drobną kostkę, kapustę szatkujemy również bardzo drobno. Marchew i korzeń selera ścieramy na tarce na grubych oczkach. Por i szczypiorek siekamy. Podobnie cebulę i czosnek, najlepiej jednak posiekać je za pomocą w blendera. W dużej misce mieszamy pokrojone warzywa wraz z kiełkami dodajemy mąkę, kurkumę, jajka i mieszamy ręką. Doprawiamy pieprzem i solą. Ciasto na placuszki powinno być zwięzłe, kleiste i średnio gęste. Naturalnie konsystencja masy jest zależna od wielkości/ilości warzyw, dlatego jeżeli będzie zbyt sypka należy dodać odrobiny oliwy z oliwek.




Dużą ilość oleju rozgrzewamy w woku lub dużej patelni. Za pomocą łyżki stołowej kładziemy ciasto na gorący tłuszcz roślinny formują placuszki. Smażymy z dwóch stron. Placuszki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Wyśmienicie smakują na ciepło jak i na zimno, bezwzględnie podawać z pastą chili!!

Komentarze

  1. Gdzie mozna dostac takie liscie kokosa? :) Pysznie to wglada!

    OdpowiedzUsuń
  2. najszybciej w kwiaciarni, ale nie w każdej ponieważ stosowane są głównie do wieńców pogrzebowych :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty