Przejdź do głównej zawartości

Lekki, czekoladowy deser z truskawkami



Ciepłości nareszcie nastały i słońce wygnało zimną zimnice... wprawdzie to jeszcze nie lato, ale pomalutku ciepły klimat wkracza w kuchenne zakamarki. I tak podczas wizyty w warzywniaczku, oczom Panny Moniki ukazały się truskawki!! naturalnie z importu, co definiuje że bardziej "wyglądają" niżeli "smakują"... niezmiennie faktem jest, że to nadal truskawki- symbol lata i wakacji! Wystarczy dodać odrobinę czekolady by na kilka chwil przypomnieć sobie smak wakacji w postaci lekkiego deser z truskawkami!!



Składniki na 4 desery:
  • 2 opakowania serka mascarpone po 250g 
  • 100g gorzkiej czekolady 
  • truskawki świeże  
  • ciasteczka duńskie (kruche ciasteczka z orzechami)  
  • ok. 200g śmietany kremówki







Przygotowanie:
Śmietanę ubijamy w dużej misce. Dzielimy mniej więcej na 2 części, jedną z nich łączymy za pomocą miksera z 1 opakowaniem serka mascarpone. Prawdziwym słodziakom proponuje dodatkowo osłodzić powstały krem łyżką cukru pudru. Czekoladę dzielimy na cząstki i roztapiamy w kąpieli wodnej.  Odstawiamy aby troszkę przestygła, ale nie zgęstniała zbyt mocno. W osobnej misce powoli łączymy czekoladę z drugim opakowaniem serka mascarpone, za pomocą miksera, na wolnych obrotach. Powinniśmy otrzymać dość gęsta masę, dlatego też dobrze jest dodać kilka łyżek bitej śmietany. Truskawki kroimy w cząstki, lub paski. 

fot.Iza Gomułka

W wysokich szklankach delikatnie układamy kolejno przygotowane składniki.... 
Biały krem, rozdrobnione ciasteczka, truskawki, czekoladowy krem oraz kilka okruszków ciasteczek na wierzch . Szczyt deseru dekorujemy smakowitą truskawą! 
...mmmm lato... uwielbiammmm!!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …