Ryż w indonezyjskim stylu








































Składniki:
  • 200g ryżu parboiled lub basmati 
  • pół kubka orzechów arachidowych niesolonych 
  • 2 łyżki wiórków kokosowych 
  • 2 cebulki dymki ze szczypiorkiem 
  • liście curry 
  • ziarna kardamonu trawa 
  • cytrynowa puszka mleka kokosowego 
  • masło klarowane lub olej kokosowy
Przygotowanie:
W garnku rozpuszczamy masło klarowane lub podgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy orzechy podsmażamy do czasu aż uzyskają złocisty kolor. Dodajemy wiórki kokosowe, kardamon, liście curry, posiekaną cebulkę dymkę. Podsmażamy. Wsypujemy ryż, podsmażamy z pozostałymi składnikami. Zalewamy mlekiem kokosowym i odrobiną wody jeżeli to konieczne (proporcje ryż - mleko kokosowe+woda 1:2). Gotujemy z dodatkiem trawy cytrynowej około 10 min mieszając od czasu do czasu. Ryż powinien powinien być lekko twardy, należy wówczas garnek nakryć pokrywką i włożyć pod kołdrę na kolejne 15 minut. Jest wówczas idealnie miękki i sypki. Wyśmienicie smakuję również jako dodatek do indonezyjskich dań, których przepisy znajdziecie w zakładce PODRÓŻNY PRZEPIŚNIK / INDONEZJA


Komentarze

Popularne posty