Krewetki Indo



Składniki:
  • krewetki 1 kg obranych z pancerza 
  • mleczko kokosowe 200 ml 
  • cebulka dymka ze szczypiorkiem 2-3 szt.  
  • sos sojowy 2 łyżeczki 
  • skórka z 1 cytryny 
  • sok z cytryny 2 łyżki 
  • olej orzechowy 
  • kawałek papryczki chili 



Przygotowanie:
Krewetki obieramy z pancerzy. Cebulkę ze szczypiorek i chili siekamy. W woku podgrzewamy olej orzechowy, wrzucamy posiekane warzywa. Gdy cebulka zarumieni się dodajemy krewetki. Osobno do mleczka kokosowego dodajemy sos sojowy, sok z cytryny wraz ze startą na tarce skórką. Wlewamy do woka z krewetkami. Mieszając dusimy kilka minut. Podajemy z ryżem w indonezyjskim stylu, wyśmienicie smakuje również poprostu z ryżem jaśminowym lub basmati.






Komentarze

  1. spróbowałam, są wyśmienite,polecam dla smakoszy krewetek
    Wielbiciel

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty