Przejdź do głównej zawartości

Niby suflet czyli czekoladowa pysznostka z niespodzewaną niepodziewajką!


Pewnikiem każdy z Was pamięta odcinek kultowego serialu  "Przyjaciele", gdzie  Rachel przyrządzała deser i skleiły jej się strony w książce kucharskiej. W efekcie powstało ekstrawaganckie trifle z wołowiną, które nota bene zostało w całości spałaszowane przez Joey’go. Podobna historia przytrafiła się Pannie Monice…. Dzień Czekolady. Panna Monika ambitnie podeszła do tematu wertując encyklopedie czekolady na przemian z tajnymi zapiskami pochodzących z jej własnych doświadczeń kulinarnych. W końcu cel został osiągnięty. Podstawą celebracji czekoladzianej uroczystości miał zostać suflet czekoladowy. Panna Monika zabrała się ochoczo do roboty… W ruch poszły łyżki, miski, rondle a dookoła  toczyło się życie… to ktoś zadzwonił, to należało pilnie odpisać na wiadomość, to pralka skończyła prać, aaaa i jajek zabrakło, na szczęście sąsiadka poratowała… Nagle pojawiła się złota myśl, „suflet czekoladowy bez czekolady?! Bez sensu!” Odrobina inwencji twórczej Panny Moniki i powstaje, cóż może to nie do końca suflet ale na pewno czekoladowa pysznostka z niespodzewana  niepodziewajką!



Składniki na około 6 porcji:
  • 150 g startej gorzkiej czekolady 
  • kako 
  • 4 jajak (żółtka i białka osobno) 
  • 100g cukru 
  • 75g mąki 
  • 200ml mleka 
  • 125g drobno zmielonych migdałów 
  • 12 kostek czekolady gorzkiej z pomarańczą, maliną, chili 
  • masło do smarowania foremek

Prawidłowe przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Porcelanowe foremki smarujemy wewnątrz masłem i posypujemy obficie kako. Żółtka ucieramy z 1/3 cukru na gładki krem. Dodajemy mąkę, mieszamy na niskich obrotach miksera. 

W rondlu podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy pozostałą ilość cukru, doprowadzamy do wrzenia. Powoli wlewamy przygotowane mleko. Całą mieszankę wlewamy z powrotem do rondla i podgrzewamy przez chwilę. Zdejmujemy rondel z ognia i dodajemy czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy do schłodzenia. 


Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy 1/3 piany do schłodzonej masy. Dodajemy zmielone migdały, mieszamy, po czym łączymy z pozostałą cześcią białek. Przyrządzonym ciastem zalewamy foremki do połowy, wkładając po dwie kostki czekolady, odpowiednio z pomarańczą, maliną i chili. Przykrywamy resztą ciasta, wygładzając wierzch. Pieczemy 20 minut do czasu, aż suflety wyrosną. Odstawiam na 5 minut przed spożyciem. Apetyczny deser podajemy w towarzystwie bitej śmietany lub lodów waniliowych. Można również podawać z wołowiną :)

Komentarze

  1. Jak widzę dziś wszyscy czekoladowo :)) Ja postanowiłam odpuścić temu przysmakowi dzisiaj!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez dzis nie zjadłam nawet kawalka czekolady. chyba na przekór!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …