Przejdź do głównej zawartości

Tort malinowy z pianką czekoladową i płatkami migdałowymi!


Okazji bywa wiele, jednak najlepszą sposobnością do świętowania są urodziny! Okazją do spotkania, celebrowania, smakowania... No i masz ci babo placek nastał i czas jubileuszu Panny Moniki, gościem honorowym został malinowy tort z pianką czekoladową i płatkami migdałowymi! Malinowy król!



Składniki:
  • biszkopt czekoladowy o średnicy 22- 24 cm przecięty poziomo na 3 części 
  • 3 opakowania serka mascarpone po 250g 
  • 1 tabliczka białej czekolady dobrej jakości lub 100g białej kuwertury czekoladowej 
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady lub 50g kuwertury czekoladowej 
  • 300g malin świeżych pachnących latem 
  • opakowanie płatków migdałów 
  • nalewka malinowa lub wódka malinówka/wiśniówka 
  • śmietana kremówka 30%

Przygotowanie:
Z uwagi na ciągłą i nieustającą obecność zimnej zimnicy niestety nieuniknione jest skorzystanie z malin pachnących latem prosto z zamrażalnika, wobec czego należy pamiętać aby wyciągnąć maliny w celu rozmrożenia odpowiednio wcześniej tj. kilka godzin. W pierwszej kolejności rozkładamy biszkopt i każdą część delikatnie zwilżamy nalewką malinową zmieszaną w proporcji 1/1 z sokiem malinowym. Białą czekoladę dzielimy w cząstki i powoli roztapiamy w kąpieli wodnej. Należy uważać gdyż bała czekolada lubi się przypalać. Gdy masa czekoladowa lekko ostygnie stopniowo dodajemy łyżką serek mascarpone (2 opakowania po 250g), łączymy za pomocą miksera tak by powstała jednolita masa. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta należy dodać odrobinę śmietanki kremówki. Osobno roztapiamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, dodajemy odrobinę śmietanki ok. 20 ml (należy pamiętać aby śmietanka miała temperaturę pokojową). Masę czekoladową łączymy z 1 opakowaniem serka mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera do powstania jednolitej masy.
Przygotowanie tortu. „Biały” krem dzielimy na 3 części, jedną z nich smarujemy biszkopt, pierwszy poziom następnie równomiernie nakładamy maliny. Przykrywamy biszkoptem, drugi poziom i smarujemy „ciemną” masą. Przykrywamy biszkoptem. Pozostałą część „białego” kremu rozsmarowujemy na wierzchu tortu oraz dookoła na ściankach. Blanszujemy płatki migdałów na suchej patelni do złocistego koloru. Gdy płatki wystygną, dekorujemy nimi wierzchnią część tortu. Przechwytywać w lodówce do czasu przybycia gości! Urodzinowo- pychotkowy tort mmm malina!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …