Przejdź do głównej zawartości

Tort malinowy z pianką czekoladową i płatkami migdałowymi!


Okazji bywa wiele, jednak najlepszą sposobnością do świętowania są urodziny! Okazją do spotkania, celebrowania, smakowania... No i masz ci babo placek nastał i czas jubileuszu Panny Moniki, gościem honorowym został malinowy tort z pianką czekoladową i płatkami migdałowymi! Malinowy król!



Składniki:
  • biszkopt czekoladowy o średnicy 22- 24 cm przecięty poziomo na 3 części 
  • 3 opakowania serka mascarpone po 250g 
  • 1 tabliczka białej czekolady dobrej jakości lub 100g białej kuwertury czekoladowej 
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady lub 50g kuwertury czekoladowej 
  • 300g malin świeżych pachnących latem 
  • opakowanie płatków migdałów 
  • nalewka malinowa lub wódka malinówka/wiśniówka 
  • śmietana kremówka 30%

Przygotowanie:
Z uwagi na ciągłą i nieustającą obecność zimnej zimnicy niestety nieuniknione jest skorzystanie z malin pachnących latem prosto z zamrażalnika, wobec czego należy pamiętać aby wyciągnąć maliny w celu rozmrożenia odpowiednio wcześniej tj. kilka godzin. W pierwszej kolejności rozkładamy biszkopt i każdą część delikatnie zwilżamy nalewką malinową zmieszaną w proporcji 1/1 z sokiem malinowym. Białą czekoladę dzielimy w cząstki i powoli roztapiamy w kąpieli wodnej. Należy uważać gdyż bała czekolada lubi się przypalać. Gdy masa czekoladowa lekko ostygnie stopniowo dodajemy łyżką serek mascarpone (2 opakowania po 250g), łączymy za pomocą miksera tak by powstała jednolita masa. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta należy dodać odrobinę śmietanki kremówki. Osobno roztapiamy w kąpieli wodnej gorzką czekoladę, dodajemy odrobinę śmietanki ok. 20 ml (należy pamiętać aby śmietanka miała temperaturę pokojową). Masę czekoladową łączymy z 1 opakowaniem serka mascarpone. Mieszamy za pomocą miksera do powstania jednolitej masy.
Przygotowanie tortu. „Biały” krem dzielimy na 3 części, jedną z nich smarujemy biszkopt, pierwszy poziom następnie równomiernie nakładamy maliny. Przykrywamy biszkoptem, drugi poziom i smarujemy „ciemną” masą. Przykrywamy biszkoptem. Pozostałą część „białego” kremu rozsmarowujemy na wierzchu tortu oraz dookoła na ściankach. Blanszujemy płatki migdałów na suchej patelni do złocistego koloru. Gdy płatki wystygną, dekorujemy nimi wierzchnią część tortu. Przechwytywać w lodówce do czasu przybycia gości! Urodzinowo- pychotkowy tort mmm malina!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…