Przejdź do głównej zawartości

Trufle czekoladowe o korzennym smaku i aromacie...


Dzień Czekolady!! Luksusowa gorzka, niebiańska mleczna, kontrowersyjna biała, ahh ta niebanalna i zmysłowa czekolada…. Zawsze była inspiracją dla artystów, uważana jako afrodyzjak, uwielbiana nawet przez tych, którzy stronią od słodkości….





W konsekwencji zaistniałej daty 12-tego kwietnia Panna Monika zaleca porzucenie wszelkich diet, kuracji i postów by rzetelnie celebrować , smakować i eksperymentować z czekoladą! Miłego czekoladowego dnia i aromatycznych trufli o korzennym smaku i aromacie…

...tymczasem dla czekoladowych "specjalistów" ciekawostki o czekoladzie i wyrobie pralin na stronie Alchemia Czekolady




Składniki:
  • 200g kuwertury deserowej lub czekolady 70% 
  • 90 ml śmietany 30 % lub 36% 
  • 20 ml brandy lub rumu 
  • garść orzechów włoskich 
  • kardamon sproszkowany- pół łyżeczki 
  • cynamon sproszkowany-  pół łyżeczki 
  • goździki 
  • szczypta chili
  •  kakao




Przygotowanie:
Czekoladę dzielimy w cząstki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy delikatnie ze śmietaną ciągle mieszając. Śmietana nie może być zimna, powinna mieć temperaturę pokojową. Dodajemy brandy lub rumu mieszając aż powstanie jednolita masa. Wszystkie czynności wykonujemy w kąpieli wodnej tak aby składniki dobrze połączyły się. Masę czekoladową odstawiamy. Siekamy orzechy. Goździki rozcieramy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem. Wszystkie przyprawy łączymy z przygotowaną masą czekoladową.  W zależności różnego rodzaju i jakości stosowanych składników, a przede wszystkim czekolady, gęstość masy czekoladowej  może być różna. Konsystencja trufli nie może być zbyt twarda, powinna być gęsta, ale plastyczna. W przypadku zbyt dużej gęstości można dodać więcej śmietanki, należy wówczas pamiętać by czynność ta była wykonywana w podwyższonej temperaturze czyli w kąpieli wodnej.
Z przygotowanej masy truflowej formujemy kuleczki i obtaczamy je w pyle kakaowym. Gotowe trufle układamy w papilotki i podajemy do aromatycznej kawy! Miłego truflowo - czekoladowego dnia!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…