Przejdź do głównej zawartości

Trufle czekoladowe o korzennym smaku i aromacie...


Dzień Czekolady!! Luksusowa gorzka, niebiańska mleczna, kontrowersyjna biała, ahh ta niebanalna i zmysłowa czekolada…. Zawsze była inspiracją dla artystów, uważana jako afrodyzjak, uwielbiana nawet przez tych, którzy stronią od słodkości….





W konsekwencji zaistniałej daty 12-tego kwietnia Panna Monika zaleca porzucenie wszelkich diet, kuracji i postów by rzetelnie celebrować , smakować i eksperymentować z czekoladą! Miłego czekoladowego dnia i aromatycznych trufli o korzennym smaku i aromacie…

...tymczasem dla czekoladowych "specjalistów" ciekawostki o czekoladzie i wyrobie pralin na stronie Alchemia Czekolady




Składniki:
  • 200g kuwertury deserowej lub czekolady 70% 
  • 90 ml śmietany 30 % lub 36% 
  • 20 ml brandy lub rumu 
  • garść orzechów włoskich 
  • kardamon sproszkowany- pół łyżeczki 
  • cynamon sproszkowany-  pół łyżeczki 
  • goździki 
  • szczypta chili
  •  kakao




Przygotowanie:
Czekoladę dzielimy w cząstki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Łączymy delikatnie ze śmietaną ciągle mieszając. Śmietana nie może być zimna, powinna mieć temperaturę pokojową. Dodajemy brandy lub rumu mieszając aż powstanie jednolita masa. Wszystkie czynności wykonujemy w kąpieli wodnej tak aby składniki dobrze połączyły się. Masę czekoladową odstawiamy. Siekamy orzechy. Goździki rozcieramy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem. Wszystkie przyprawy łączymy z przygotowaną masą czekoladową.  W zależności różnego rodzaju i jakości stosowanych składników, a przede wszystkim czekolady, gęstość masy czekoladowej  może być różna. Konsystencja trufli nie może być zbyt twarda, powinna być gęsta, ale plastyczna. W przypadku zbyt dużej gęstości można dodać więcej śmietanki, należy wówczas pamiętać by czynność ta była wykonywana w podwyższonej temperaturze czyli w kąpieli wodnej.
Z przygotowanej masy truflowej formujemy kuleczki i obtaczamy je w pyle kakaowym. Gotowe trufle układamy w papilotki i podajemy do aromatycznej kawy! Miłego truflowo - czekoladowego dnia!!


Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …