Cannelloni z zielonymi szparagami w rozmarynowym sosie!

Panna Monika dostała fiksacji na punkcie Pana Szparaga! Takie tego konsekwencje...

                                                                                                                                     
Składniki:
  • Cannelloni  
  • zielone szparagi 
  • śmietana 18% 
  • około 60g sera pleśniowego  np. roquefort, dor blue, gorgonzola 
  • świeży rozmaryn
  • pieprz, sól

Przygotowanie:
Szparagi należy opłukać i odciąć zdrewniałe końce. Zielony Pan Szparag posiada delikatną skórkę dlatego nie należy go obierać w przeciwieństwie do Białego.  Cały pęczek gotujemy na parze przez około 10 minut do miękkości. W tym samym czasie, w osolonej wodze z dodatkiem oliwy, gotujemy cannelloni. Należy poświęcić mu nieco więcej uwagi, niżeli zwykłemu makaronowi,  gdyż łatwo się skleja.
W rondelku przygotowujemy sos. Wlewamy śmietanę, podgrzewamy dodając kawałki sera pleśniowego. Dodajemy garść posiekanego rozmarynu. Mieszamy do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, odrobina soli w zależnosci od rodzaju sera.

Ugotowane na parze szparagi wkładamy delikatnie do cannelloni, polewamy sosem… czyż nie banalnie proste?!

Komentarze

Popularne posty