Przejdź do głównej zawartości

Cannelloni z zielonymi szparagami w rozmarynowym sosie!

Panna Monika dostała fiksacji na punkcie Pana Szparaga! Takie tego konsekwencje...

                                                                                                                                     
Składniki:
  • Cannelloni  
  • zielone szparagi 
  • śmietana 18% 
  • około 60g sera pleśniowego  np. roquefort, dor blue, gorgonzola 
  • świeży rozmaryn
  • pieprz, sól

Przygotowanie:
Szparagi należy opłukać i odciąć zdrewniałe końce. Zielony Pan Szparag posiada delikatną skórkę dlatego nie należy go obierać w przeciwieństwie do Białego.  Cały pęczek gotujemy na parze przez około 10 minut do miękkości. W tym samym czasie, w osolonej wodze z dodatkiem oliwy, gotujemy cannelloni. Należy poświęcić mu nieco więcej uwagi, niżeli zwykłemu makaronowi,  gdyż łatwo się skleja.
W rondelku przygotowujemy sos. Wlewamy śmietanę, podgrzewamy dodając kawałki sera pleśniowego. Dodajemy garść posiekanego rozmarynu. Mieszamy do czasu, aż ser całkowicie się rozpuści. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, odrobina soli w zależnosci od rodzaju sera.

Ugotowane na parze szparagi wkładamy delikatnie do cannelloni, polewamy sosem… czyż nie banalnie proste?!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…