Kisz z zielonym szparagiem i suszonym pomidorem!

Szparagowe fanaberie czas zacząć!


                                                                                                                                  

Składniki ciasto:
  • ½ kubka mąki pszennej  
  • ½ mąki żytniej 
  • 100ml oleju z oliwek 
  • 100ml letniej wody 
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Przygotowujemy pojemnik plastikowy  z zamykanym  szczelnie wieczkiem.  Mąkę pszenną i żytnią wsypujemy do pojemnika, dodajemy olej , wodę i szczyptę soli. Zamykamy szczelnie pojemnik i potrząsamy energicznie do czasu aż składniki połączą się.  Powinno powstać elastyczne zwięzłe ciasto. Ciasto formujemy w porcelanowej krągłej formie, na dno oraz na brzegi. Należy pamiętać, aby ówcześnie wysmarować formę masłem.


Składniki nadzienie:
  • pęczek zielonych szparagów
  • suszone pomidory w zalewie 
  • kandyzowane pomidory 
  • 4 jajka 
  • łyżka jogurtu greckiego 
  • szklanka mleka 
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • opcjonalnie tarty ser mozzarella

Przygotowanie kiszu:
Szparagi należy opłukać i odłamać zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Cały pęczek gotujemy na parze przez około 5 minut (nie jest to konieczne, gdy użyjemy surowych szparagów po upieczeniu będa bardziej kruche). Suszone i kandyzowane pomidory kroimy na pół. W misce ubijamy jajka z mlekiem i łyżką jogurtu. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pierzem.


Na formie pokrytej ciastem układamy podgotowane szparagi, dorzucamy pomidory, całość zalewamy mleczno- jajeczną masą. Opcjonalnie posypujemy tartym serem mozzarella. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


Lekki kisz wyśmienicie smakuje z sałatką ze szpinaku i młodą cebulką i prażonym słonecznikiem. 

Pysznościowe szparagowe fanaberie na wiosenną niedzielną kolacje :)



Komentarze

  1. Bardzo pyzsnościowe!
    Chętnie porwałabym jedną foremkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne danie, polecam na romantyczną kolacje we dwoje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty