Przejdź do głównej zawartości

Kisz z zielonym szparagiem i suszonym pomidorem!

Szparagowe fanaberie czas zacząć!


                                                                                                                                  

Składniki ciasto:
  • ½ kubka mąki pszennej  
  • ½ mąki żytniej 
  • 100ml oleju z oliwek 
  • 100ml letniej wody 
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Przygotowujemy pojemnik plastikowy  z zamykanym  szczelnie wieczkiem.  Mąkę pszenną i żytnią wsypujemy do pojemnika, dodajemy olej , wodę i szczyptę soli. Zamykamy szczelnie pojemnik i potrząsamy energicznie do czasu aż składniki połączą się.  Powinno powstać elastyczne zwięzłe ciasto. Ciasto formujemy w porcelanowej krągłej formie, na dno oraz na brzegi. Należy pamiętać, aby ówcześnie wysmarować formę masłem.


Składniki nadzienie:
  • pęczek zielonych szparagów
  • suszone pomidory w zalewie 
  • kandyzowane pomidory 
  • 4 jajka 
  • łyżka jogurtu greckiego 
  • szklanka mleka 
  • sól, świeżo mielony pieprz 
  • opcjonalnie tarty ser mozzarella

Przygotowanie kiszu:
Szparagi należy opłukać i odłamać zdrewniałe końce. Zielonych szparagów nie trzeba obierać. Cały pęczek gotujemy na parze przez około 5 minut (nie jest to konieczne, gdy użyjemy surowych szparagów po upieczeniu będa bardziej kruche). Suszone i kandyzowane pomidory kroimy na pół. W misce ubijamy jajka z mlekiem i łyżką jogurtu. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pierzem.


Na formie pokrytej ciastem układamy podgotowane szparagi, dorzucamy pomidory, całość zalewamy mleczno- jajeczną masą. Opcjonalnie posypujemy tartym serem mozzarella. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.


Lekki kisz wyśmienicie smakuje z sałatką ze szpinaku i młodą cebulką i prażonym słonecznikiem. 

Pysznościowe szparagowe fanaberie na wiosenną niedzielną kolacje :)



Komentarze

  1. Bardzo pyzsnościowe!
    Chętnie porwałabym jedną foremkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszne danie, polecam na romantyczną kolacje we dwoje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …