Obłędnie bazyliowe ciasto z truskawkami!

Najlepszejsze  wiosenne ciasto, a nawet lepiej- powitanie lata… Pomieszanie z poplątaniem, słone słodkości  i kolorowy galimatias! Innymi słowy Panna Monika zainspirowana KUKBUK’iem!


                                                                                                                                          fot.Iza Gomułka
Składniki:
  • bazylia 2 pęczki 
  • 200ml oliwy z oliwek 
  • 5 jaj 
  • 140g cukru 
  • 160g maki pszennej 
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • trochu soli 
  • truskawki 
  • cukier puder


Przygotowanie:
Jajka, oddzielamy bałaka od żółtek.  W dużej misce ucieramy żółtka z 100g cukru, długo, aż będą zdecydowanie puszyste. Listki bazylii, oberwane z 1 pęczka, miksujemy z oliwą z oliwek. Dodajemy do utartych żółtek. Miksujemy dodając mąkę oraz skórkę z cytryny. W osobnej misce ubijamy białka na sztywna pianę, dodając resztę cukru pod koniec . Delikatnie, mieszając łyżką, łączymy białka z resztą masy dodając listki bazylii z połowy drugiego pęczka.
Okrągłą blaszkę 24-26 cm smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Pieczemy około 45minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku.  Serwujemy z truskawkami, świeżymi listkami bazylii, posypane cukrem pudrem!

Ciasto jest niesamowite w smaku, nie można się od niego oderwać… Podobnie jak nie możan oderwać wzroku od zdjęcia, made by Ciocia Iza naturalnie :)

Komentarze

  1. W którym momencie dodać mąkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy połączymy utarte jajka z oliwą z oliwek i bazylią.... Miksujemy z mąką z dodatkiem skórki z cytryny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty