Przejdź do głównej zawartości

Obłędnie bazyliowe ciasto z truskawkami!

Najlepszejsze  wiosenne ciasto, a nawet lepiej- powitanie lata… Pomieszanie z poplątaniem, słone słodkości  i kolorowy galimatias! Innymi słowy Panna Monika zainspirowana KUKBUK’iem!


                                                                                                                                          fot.Iza Gomułka
Składniki:
  • bazylia 2 pęczki 
  • 200ml oliwy z oliwek 
  • 5 jaj 
  • 140g cukru 
  • 160g maki pszennej 
  • starta skórka z 1 cytryny 
  • trochu soli 
  • truskawki 
  • cukier puder


Przygotowanie:
Jajka, oddzielamy bałaka od żółtek.  W dużej misce ucieramy żółtka z 100g cukru, długo, aż będą zdecydowanie puszyste. Listki bazylii, oberwane z 1 pęczka, miksujemy z oliwą z oliwek. Dodajemy do utartych żółtek. Miksujemy dodając mąkę oraz skórkę z cytryny. W osobnej misce ubijamy białka na sztywna pianę, dodając resztę cukru pod koniec . Delikatnie, mieszając łyżką, łączymy białka z resztą masy dodając listki bazylii z połowy drugiego pęczka.
Okrągłą blaszkę 24-26 cm smarujemy masłem i wlewamy ciasto. Pieczemy około 45minut w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku.  Serwujemy z truskawkami, świeżymi listkami bazylii, posypane cukrem pudrem!

Ciasto jest niesamowite w smaku, nie można się od niego oderwać… Podobnie jak nie możan oderwać wzroku od zdjęcia, made by Ciocia Iza naturalnie :)

Komentarze

  1. W którym momencie dodać mąkę?

    OdpowiedzUsuń
  2. gdy połączymy utarte jajka z oliwą z oliwek i bazylią.... Miksujemy z mąką z dodatkiem skórki z cytryny.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …