Przejdź do głównej zawartości

Tarta czekoladowa z serem pleśniowym



Składniki na ciasto kruche: 
  • 250g mąki 
  • 125g masła 
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 40ml zimnej wody
  • szczypta soli 
Składniki na krem czekoladowy:
  • 200g czekolady gorzkiej 75% 
  • 25g miękkiego masła 
  • 240ml śmietanki kremówki 
  • 60g intensywnego sera z pleśnią np. roquefort, dor blue 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie dodatkowo 50g-100g czekolady gorzkiej do przyrządzenia wiórków czekoladowych


Przygotowanie ciasta:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. W dużej misce odmierzamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczki masło, cukier, jajko, wodę i sól. Łączymy wszystkie składniki do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Ceramiczną okrągłą formę 24-26 cm smarujemy masłem i obsypujemy lekko mąka. Rozprowadzamy ciasto na formę, na dno i ścianki. Nakłuwamy lekko ciasto widelcem i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 stopni.

Przygotowanie nadzienia czekoladowego:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy ser pleśniowy. Mieszamy do czasu gdy ser całkowicie się rozpuści. W osobnej misce dzielimy czekoladę na cząstki (200g), dodajemy masło. Wlewamy serową śmietankę do czekolady. Mieszam aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolity krem.

Upieczone kruche ciasto zalewamy kremem czekoladowym i wkładamy do schłodzenia, najlepiej do lodówki na około 2 godziny. Opcjonalnie można przygotować wiórki czekoladowe do posypania tarty. Należy rozpuścić czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Masę czekoladową wylać na płytę kamienną (może być blat, stół - byle nie chropowaty), rozsmarować szpatułką tak by powstała cieniutka warstwa. Pozostawić do zastygnięcia. Za pomocą noża zeskrobujemy czekoladę tworząc wiórki czekoladowe. Należy zwrócić uwagę, że im bardziej czekolada zastygnie tym drobniejsze i mniejsze będą wiórki, dlatego też należy pozostać w gotowości by uzyskać duże chrupiące wiórki czekoladowe!!


Oryginalny smak tarty czekoladowej z serem pleśniowym najlepiej podkreślić czerwonym półwytrawnym winem... 
smak grzechu warty!



Komentarze

  1. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego smaku... To jest naprawdę zjadliwe?

    OdpowiedzUsuń
  2. naturalnie :) radzę spróbować, smak niepowtarzalny...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…