Tarta czekoladowa z serem pleśniowym



Składniki na ciasto kruche: 
  • 250g mąki 
  • 125g masła 
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 40ml zimnej wody
  • szczypta soli 
Składniki na krem czekoladowy:
  • 200g czekolady gorzkiej 75% 
  • 25g miękkiego masła 
  • 240ml śmietanki kremówki 
  • 60g intensywnego sera z pleśnią np. roquefort, dor blue 
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie dodatkowo 50g-100g czekolady gorzkiej do przyrządzenia wiórków czekoladowych


Przygotowanie ciasta:
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. W dużej misce odmierzamy mąkę, dodajemy pokrojone w kosteczki masło, cukier, jajko, wodę i sól. Łączymy wszystkie składniki do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Ceramiczną okrągłą formę 24-26 cm smarujemy masłem i obsypujemy lekko mąka. Rozprowadzamy ciasto na formę, na dno i ścianki. Nakłuwamy lekko ciasto widelcem i pieczemy około 1 godziny w temperaturze 150 stopni.

Przygotowanie nadzienia czekoladowego:
Śmietankę podgrzewamy w rondelku, dodajemy ser pleśniowy. Mieszamy do czasu gdy ser całkowicie się rozpuści. W osobnej misce dzielimy czekoladę na cząstki (200g), dodajemy masło. Wlewamy serową śmietankę do czekolady. Mieszam aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolity krem.

Upieczone kruche ciasto zalewamy kremem czekoladowym i wkładamy do schłodzenia, najlepiej do lodówki na około 2 godziny. Opcjonalnie można przygotować wiórki czekoladowe do posypania tarty. Należy rozpuścić czekoladę deserową w kąpieli wodnej. Masę czekoladową wylać na płytę kamienną (może być blat, stół - byle nie chropowaty), rozsmarować szpatułką tak by powstała cieniutka warstwa. Pozostawić do zastygnięcia. Za pomocą noża zeskrobujemy czekoladę tworząc wiórki czekoladowe. Należy zwrócić uwagę, że im bardziej czekolada zastygnie tym drobniejsze i mniejsze będą wiórki, dlatego też należy pozostać w gotowości by uzyskać duże chrupiące wiórki czekoladowe!!


Oryginalny smak tarty czekoladowej z serem pleśniowym najlepiej podkreślić czerwonym półwytrawnym winem... 
smak grzechu warty!



Komentarze

  1. Nie jestem w stanie wyobrazić sobie tego smaku... To jest naprawdę zjadliwe?

    OdpowiedzUsuń
  2. naturalnie :) radzę spróbować, smak niepowtarzalny...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty