Przejdź do głównej zawartości

Tarata z miętą i truskawkami


...by poczuć miętę tego lata!

Składniki ciasto kruche:

  • 100g masła
  • 60g cukru
  • 1 jajko
  • 200g maki

Składniki tarta:

  • truskawki
  • opakowanie serka mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 100g twarożku 
  • cukier wanilinowy
  • świeża mięta














Przygotowanie:

W pierwszej kolejności spożądzamy ciasto. W dużej misce odmierzamy mąkę z proszkiem, dodajemy pokrojone w kosteczki masło, cukier, jajko. Łączymy wszystkie składniki do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Ceramiczną okrągłą formę 24-26 cm smarujemy masłem. Rozprowadzamy ciasto na formę, na dno i ścianki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy odrobinę przestygnie, ale nie stężeje, łączymy ja za pomocą miksera z serkiem mascarponie, dodając systematycznie po łyżce serka. Dodajemy rozdrobniony w blenderze twarożek oraz odrobinę cukru wanilinowego. Twarożek można zmiksować lub kupić gotowy, który zwykle stosuje się do sernika. Masę odstawiamy do lodówki by trochę stężała.

Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aż wystygnie. Smarujemy masą serową oraz układamy truskawki. Posypujemy świeżymi listkami mięty prosto z ogrodu...





Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …