Tarata z miętą i truskawkami


...by poczuć miętę tego lata!

Składniki ciasto kruche:

  • 100g masła
  • 60g cukru
  • 1 jajko
  • 200g maki

Składniki tarta:

  • truskawki
  • opakowanie serka mascarpone
  • 100g białej czekolady
  • 100g twarożku 
  • cukier wanilinowy
  • świeża mięta














Przygotowanie:

W pierwszej kolejności spożądzamy ciasto. W dużej misce odmierzamy mąkę z proszkiem, dodajemy pokrojone w kosteczki masło, cukier, jajko. Łączymy wszystkie składniki do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Ceramiczną okrągłą formę 24-26 cm smarujemy masłem. Rozprowadzamy ciasto na formę, na dno i ścianki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy odrobinę przestygnie, ale nie stężeje, łączymy ja za pomocą miksera z serkiem mascarponie, dodając systematycznie po łyżce serka. Dodajemy rozdrobniony w blenderze twarożek oraz odrobinę cukru wanilinowego. Twarożek można zmiksować lub kupić gotowy, który zwykle stosuje się do sernika. Masę odstawiamy do lodówki by trochę stężała.

Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aż wystygnie. Smarujemy masą serową oraz układamy truskawki. Posypujemy świeżymi listkami mięty prosto z ogrodu...





Komentarze

Popularne posty