Drożdżówka z leśnymi jagodami i kruszonką




Składniki ciasto:

  • jagody  
  • 500g mąki pszennej 
  • 50g drożdży, chlust ciepłego mleka 
  • 130g cukru 
  • 1 jajko + 2 żółtka 
  • 130g miękkiego masła 
  • szczypta soli

Składniki kruszonka:

  • 130g maki 
  • 100g miękkiego masła
  • 90g cukru 
  • cukier wanilinowy
  • w pierwszej kolejności przygotowujemy kruszonkę. Bardzo miękkie masło łączymy z cukrem i cukierem wanilinowym. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i odrobiną mąki. Mleka dodajemy tyle aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Całość zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W dużej misce ucieramy jajka z cukrem na pulchną masę. Dodajemy miękkie masło, "wyrośnięty" rozczyn, odrobinę  mleka i szczyptę soli. Mieszamy starannie do czasu, aż produkty się połączą. Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie. W zależności od konsystencji dodajemy więcej mleka lub mąki, do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-30 min. Gdy ciasto powiększy min. dwukrotnie swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem blachę, posypujemy jagodami i kruszonką. Ciasto drożdżowe wstawiamy do nagrzanego na 50 stopni piekarnika na 20-30 min. Następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni, pieczemy około 20 minut. 
Drożdżówka najlepiej smakuje na trawie, jeszcze ciepła... uwaga na ptaszyska, lubią się przyłączyć!

Komentarze

Popularne posty