Przejdź do głównej zawartości

Drożdżówka z leśnymi jagodami i kruszonką




Składniki ciasto:

  • jagody  
  • 500g mąki pszennej 
  • 50g drożdży, chlust ciepłego mleka 
  • 130g cukru 
  • 1 jajko + 2 żółtka 
  • 130g miękkiego masła 
  • szczypta soli

Składniki kruszonka:

  • 130g maki 
  • 100g miękkiego masła
  • 90g cukru 
  • cukier wanilinowy
  • w pierwszej kolejności przygotowujemy kruszonkę. Bardzo miękkie masło łączymy z cukrem i cukierem wanilinowym. Dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy. Odstawiamy do lodówki.

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, lekko podgrzanym mlekiem i odrobiną mąki. Mleka dodajemy tyle aby rozczyn miał konsystencję śmietany. Całość zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W dużej misce ucieramy jajka z cukrem na pulchną masę. Dodajemy miękkie masło, "wyrośnięty" rozczyn, odrobinę  mleka i szczyptę soli. Mieszamy starannie do czasu, aż produkty się połączą. Ciasto najlepiej wyrabiać ręcznie. W zależności od konsystencji dodajemy więcej mleka lub mąki, do czasu, aż będzie elastyczne i gładkie. Masę odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem do wyrośnięcia na około 15-30 min. Gdy ciasto powiększy min. dwukrotnie swoją objętość wykładamy je na wysmarowaną tłuszczem blachę, posypujemy jagodami i kruszonką. Ciasto drożdżowe wstawiamy do nagrzanego na 50 stopni piekarnika na 20-30 min. Następnie zwiększamy temperaturę do 175 stopni, pieczemy około 20 minut. 
Drożdżówka najlepiej smakuje na trawie, jeszcze ciepła... uwaga na ptaszyska, lubią się przyłączyć!

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…