Frittata Kalarepa!


Panna Kalarepa, kuzynka Kapusty, o której mało kto słyszał. Rzadko bywa zapraszana "do stłu", bynajmniej nie z powodu swoich obłych kształtów czy nieżyczliwości, lecz z powodu braku pomysłu na jej przyrządzenie. Szybki i pysznościowy pomysł na zapomniana Pannę Kalarepę... Frittata Kalarepa!




Składniki:
1/2 kg kalarepy
1 kg ziemniaków
1 cebula czerwona
3-4 ząbki czosnku
100 ml oliwy
3 garście świeżego szpinaku
2 garście kaparów
3 łyżki parmezanu
6-7 jajek
łyżeczka kminku/ kuminu rzymskiego
sól/ świeżo mielony pieprz





Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy około 50 ml oliwy na patelni, podsmażamy cebulę, czosnek wraz z kminkiem i kuminem. Dodajemy plastry ziemniaczane i dusimy pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie obieramy kalarepę, kroimy w plastry podobnie jak ziemniaki. Wrzucamy na chwilę do gotującej się wody, około 3 minuty by lekko zmiękła, odcedzamy. Szpinak blanszujemy i odcedzamy. W małej miseczce roztrzepujemy jajka (jeśli są duże wystarczy 6 sztuk), wrzucamy kapary, parmezan, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie łączymy wszystkie składniki. W pierwszej kolejności wrzucamy odcedzoną kalarepę do duszonych na patelni ziemniaków, mieszamy. Wykładamy całość na wysmarowaną masłem foremkę do ciasta około 38cm x 23cm, zalewamy masą jajeczną. Masa powinna przykryć warzywa. Na wierzch układamy szpinak. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy stężeje. Można podawać na ciepło w chłodne dni lub zimno w upalne piknikowe dni :) Smakosze mogą dodać również suszone pomidory a mięsożercy wędzoną rybę.




Komentarze

Popularne posty