Przejdź do głównej zawartości

Frittata Kalarepa!


Panna Kalarepa, kuzynka Kapusty, o której mało kto słyszał. Rzadko bywa zapraszana "do stłu", bynajmniej nie z powodu swoich obłych kształtów czy nieżyczliwości, lecz z powodu braku pomysłu na jej przyrządzenie. Szybki i pysznościowy pomysł na zapomniana Pannę Kalarepę... Frittata Kalarepa!




Składniki:
1/2 kg kalarepy
1 kg ziemniaków
1 cebula czerwona
3-4 ząbki czosnku
100 ml oliwy
3 garście świeżego szpinaku
2 garście kaparów
3 łyżki parmezanu
6-7 jajek
łyżeczka kminku/ kuminu rzymskiego
sól/ świeżo mielony pieprz





Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy około 50 ml oliwy na patelni, podsmażamy cebulę, czosnek wraz z kminkiem i kuminem. Dodajemy plastry ziemniaczane i dusimy pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie obieramy kalarepę, kroimy w plastry podobnie jak ziemniaki. Wrzucamy na chwilę do gotującej się wody, około 3 minuty by lekko zmiękła, odcedzamy. Szpinak blanszujemy i odcedzamy. W małej miseczce roztrzepujemy jajka (jeśli są duże wystarczy 6 sztuk), wrzucamy kapary, parmezan, doprawiamy pieprzem i solą. Następnie łączymy wszystkie składniki. W pierwszej kolejności wrzucamy odcedzoną kalarepę do duszonych na patelni ziemniaków, mieszamy. Wykładamy całość na wysmarowaną masłem foremkę do ciasta około 38cm x 23cm, zalewamy masą jajeczną. Masa powinna przykryć warzywa. Na wierzch układamy szpinak. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy stężeje. Można podawać na ciepło w chłodne dni lub zimno w upalne piknikowe dni :) Smakosze mogą dodać również suszone pomidory a mięsożercy wędzoną rybę.




Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …