Przejdź do głównej zawartości

Tarta z leśnymi owocami...

... wakacyjne wędrówki warto sfinalizować kęsem pysznościowej tarty pachnącej smakowitościami prosto z lasu!!



Składniki na ciasto kruche  jak w przepisie Tarta z mięta i truskawkami!

Składniki tarta:

  • owoce leśne (maliny, jerzyny, jagody)
  • opakowanie serka mascarpone
  • 100g białej czekolady

Przygotowanie:
Ciasto kruche. W dużej misce odmierzamy mąkę z proszkiem, dodajemy pokrojone w kostki masło, cukier, jajko. Łączymy wszystkie składniki do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto najlepiej zawinąć w fole aluminiową i pozostawić w lodówce na około 20-30 minut, wówczas dużo łatwiej układa się na formie. Ceramiczną okrągłą formę 24-26 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto kroimy w grube plastry i rozprowadzamy na formę, na dno i ścianki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy odrobinę przestygnie, ale nie stężeje, łączymy ja za pomocą miksera z serkiem mascarponie, dodając systematycznie po łyżce serka. Masę odstawiamy do lodówki.



Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aż wystygnie. Smarujemy kremem oraz posypujemy leśnymi owocami. Wakacyjne smakowitości prosto z lasu! Pychota!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…