Przejdź do głównej zawartości

Tarta z leśnymi owocami...

... wakacyjne wędrówki warto sfinalizować kęsem pysznościowej tarty pachnącej smakowitościami prosto z lasu!!



Składniki na ciasto kruche  jak w przepisie Tarta z mięta i truskawkami!

Składniki tarta:

  • owoce leśne (maliny, jerzyny, jagody)
  • opakowanie serka mascarpone
  • 100g białej czekolady

Przygotowanie:
Ciasto kruche. W dużej misce odmierzamy mąkę z proszkiem, dodajemy pokrojone w kostki masło, cukier, jajko. Łączymy wszystkie składniki do czasu, aż powstanie jednolite ciasto. Ciasto najlepiej zawinąć w fole aluminiową i pozostawić w lodówce na około 20-30 minut, wówczas dużo łatwiej układa się na formie. Ceramiczną okrągłą formę 24-26 cm smarujemy masłem. Schłodzone ciasto kroimy w grube plastry i rozprowadzamy na formę, na dno i ścianki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnie roztapiamy białą czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy odrobinę przestygnie, ale nie stężeje, łączymy ja za pomocą miksera z serkiem mascarponie, dodając systematycznie po łyżce serka. Masę odstawiamy do lodówki.



Kruche ciasto wyciągamy z piekarnika i odstawiamy, aż wystygnie. Smarujemy kremem oraz posypujemy leśnymi owocami. Wakacyjne smakowitości prosto z lasu! Pychota!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Mieszanka ziołowa czyli sól Swaneckich gór

Tajemnica Gruzinów tkwi w Swańskiej soli, czyli mieszance soli z dzikimi ziłami i przyprawami. Obecnie stosuje się zioła uprawne, natomiast legendarna mieszanka powstawała głównie z dzikich aktualnie dostępnych w danej porze roku dzikich ziół. Społeczność swańska bardzo dba o swoją kulturę i tradycję, dlatego też mieszana Swańskiej soli zawsze jest inna, zależy to od tradycji lokalnej, a przede wszystkim rodzinnej.



Składniki: gruba sól (kamienna lub morska) ½ kgkolendra suszone nasiona ½ kubkakozieradka błękitna ½ kubkaczosnek 100-200 gczerwona papryczka ostra suszona ½ kubkaopcjonalnie: koper, cząber lub kmin rzymski (1/4 kubka), szafran imeretyński (½ kubka)
Proporcje należy dobierać orientacyjnie i można je swobodnie łączyć według własnych preferencji smakowych.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ucieramy osobno w moździerzu lub mniej tradycyjnie w blenderze lub młynku. Łączymy razem mieszając, najlepiej dłońmi równomiernie rozprowadzając czosnek. Mieszankę przechowujemy w szklanych, …