Minestrone z bobem i suszonymi pomidorami


Składniki:
  • ½ kg obranego z łuski bobu
  • świeży szpinak- pęczek
  • suszone Pomidory
  • ząbki czosnku 2-3
  • cebula
  • 3-4 ziemniaki
  • masło, oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Surowy bób obieramy ze skórki, wg wskazówki przyjaciółki Panny Moniki, która znalazła idealny sposób szybkiego i obierania bobu, najlepiej zaleć wrzątkiem bób na kilkadziesiąt sekund wówczas skórka odchodzi łatwiej.  
Cebulę siekamy i podsmażamy wraz z czosnkiem na maśle z dodatkiem oliwy. Pomidory suszone Dodajemy. Można dodać odrobinę zalewy z suszonych pomidorów. Łączymy z bobem i pokrojonymi wag kostkę ziemniakami. Dusimy kilka minut mieszając. Zalewamy 1l Wody w zależności zrobić 1,5l jak gęstą zupę chcemy uzyskać. Można dodać liść laurowy i więcej masła by zyskać na smaku ... Dodajemy szpinak i gotujemy na pod przykryciem malusim ogniu 2 godzin nawet zrobić, zrobić Czasu, AZ bób zmięknie, JEGO nasiona rozpadną się ... Minestrone da sardo pronta !!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty