Smarowidło z miłosnej gruszki!


Miłosna Gruszka powszechnie znana pod  nazwą  bakłażan lub oberżyna, ulubione warzywo Panny Moniki, tym razem w roli przekąski piknikowej. Z okazji lata naturalnie… i wakacji!!


                                                                                                                                        

Składniki:
  • średni bakłażan 
  • garść lub dwie łuskanego słonecznika 
  • pół kubka  ugotowanego ryżu basmati 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz 
  • kurkuma, papryka ostra

Przygotowanie:
Bakłażan kroimy w plastry, solimy. Podsmażamy na oliwie z oliwek do czasu aż stanie się miękki i lekko się zarumieni. Podczas smażenia dolewamy oliwy w razie potrzeby. Na osobnej suchej patelnie prażymy słonecznik. Łączymy wraz z ugotowanym ówcześnie ryżem basmati. Doprawiamy kurkumą i ostrą papryką. Całość miksujemy blenderem do wiąrzącej konsycstencji. Pastę- smarowidło możemy przechowywać przez kilka dni, można stosować jako samodzielną przekąskę na kanapki lub jako dodatek do potraw.

Miłostki jak i miłosna gruszkę poleca się konsumować w każdych okolicznościach przyrody…  



Komentarze

Popularne posty