Tarta dyniowa z sosem serowym




Składniki nadzienie tarty:
  • dynia
  • 2/3 małej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • goździki- szczypta
  • imbir -łyżeczka
  • cynamon -1 i 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2łyżeczki
  • miód ok. łyżki
  • masło
Składniki ciasto:
  • 250 g mąki (orkiszowej lub orkiszowej + razowej)
  • 100 ml oliwy z pestek dyni
  • 100 ml letniej wody
Składniki i przygotowanie sosu:
  • mała śmietana kremówka lub gęsta 30 %
  • pół opakowania sera gorgonzola
W rondelku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy rozdrobniony ser. Można dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu do smaku.


Przygotowanie tarty:
Dynie kroimy w małą kostkę, dusimy na maśle wraz z przyprawami ciągle mieszając. Proporcje przypraw należy dostosować do własnych upodobań, tarta będzie pikantniejsza gdy dodamy więcej imbiru, słodsza- cynamonu oraz miodu.
Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, mieszamy. Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną i łączymy z dynią. Za pomocą blendera miksujemy do czasu aż powstanie jednolity krem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy ciasto na tarte jak w przepisie na kisz z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Zalewamy formę z ciastem kremem z dyni. Całość ląduje w piekarniku na 40 minut.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty