Przejdź do głównej zawartości

Tarta dyniowa z sosem serowym




Składniki nadzienie tarty:
  • dynia
  • 2/3 małej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • goździki- szczypta
  • imbir -łyżeczka
  • cynamon -1 i 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2łyżeczki
  • miód ok. łyżki
  • masło
Składniki ciasto:
  • 250 g mąki (orkiszowej lub orkiszowej + razowej)
  • 100 ml oliwy z pestek dyni
  • 100 ml letniej wody
Składniki i przygotowanie sosu:
  • mała śmietana kremówka lub gęsta 30 %
  • pół opakowania sera gorgonzola
W rondelku podgrzewamy śmietanę i rozpuszczamy rozdrobniony ser. Można dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu do smaku.


Przygotowanie tarty:
Dynie kroimy w małą kostkę, dusimy na maśle wraz z przyprawami ciągle mieszając. Proporcje przypraw należy dostosować do własnych upodobań, tarta będzie pikantniejsza gdy dodamy więcej imbiru, słodsza- cynamonu oraz miodu.
Gdy dynia zmięknie dodajemy miód, mieszamy. Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną i łączymy z dynią. Za pomocą blendera miksujemy do czasu aż powstanie jednolity krem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy ciasto na tarte jak w przepisie na kisz z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Zalewamy formę z ciastem kremem z dyni. Całość ląduje w piekarniku na 40 minut.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Budyń wegański, waniliowy vs. karobowy

Który smak wybrać?? mocny, korzenny, karobowy czy delikatny, słodki, waniliowy? a dodatki? może czekolada deserowa? malina? cynamon? ... dlaczego mamy wybierać skoro w tym wypadku można mięć wszystko?! na dodatek jeszcze zdrowo i bez wyrzutów sumienia :)



Składniki na 2 porcje budyniu karobowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalngo np. ryżowe, sojowe lub innełyżka karobu2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie  syrop z daktyli 

Składniki na 2 porcje budyniu waniliowego: 0, 5 l mleka roślinnego naturalnego np.ryżowe, sojowe lub innelaska wanilii2 czubate łyżki mąki ziemniaczanejopcjonalnie syrop z daktyli

Dodatkowo dla wzbogacenia walorów smakowych proponuje dodatki takie jak cynamon, kardamon, malina świeża lub mrożona, domowy sok z malin lub żurawiny, czekoladowa marmolada z aronii, czekolada deserowa...


Przygotowanie: Odlewamy pół kubka mleka. Pozostałe mleko mocno podgrzewamy w rondelku, ale uważamy aby się nie zagotowało. Do kubeczka z mlekiem wsypujemy mąkę i karob lub mąke i nasionk…

Chleb gruziński

Tradycyjny i najprostszy Gruziński chleb przypomina placek, jest wypiekany w wielkich owalnych piecach na zasadzie "przyklejenia" placków do ścian pieca. Można też wypiekać go w tradycyjnym piecu. 


Składniki na ciasto:
mąka pszenna1 kgświeże drożdże20gwoda lub mlekook. ¾ - 1 lsólolej 2 łyżkicukier 1 łyżeczka


Przygotowanie: Ciasto na chleb przygotowuje się tak samo jak ciasto na chaczapuri. Należy uformować je w mniejsze bochenki i poprostu upiec w piecu ;)



Chaczapuri czyli tradycyjny placek z gruzińskim serem

Gruzja. Kaukaz. Region Swanetia. Dwa pełne tygodnie w towarzystwie gór,  natury, cudownych ludzi i chaczapuri…
Region Swanetii zachwyca, nie tylko widokami, ale również gościnnością i otwartością jego mieszkańców. W Swanetii czas płynie powoli, w ogródku skaczą króliki, a za domem pasą się krowy. W górskich wioskach życie toczy się w jednej izbie kuchennej, tam cała rodzina zbiera się przy piecu, gawędzi, gra w nardi… Codziennie serwowany jest gruziński przysmak chaczapuri przygotowywany na bazie gruzińskiego sera, robionego własnoręcznie przez Panią domu, popijane przepysznym swańskim winem lub mocniejszym trunkiem jakim jest „czacza”.



Najcudowniejsze w tym regionie jest dostępność lokalnych produktów. Dostaniesz tu tylko i wyłącznie, gruziński ser, orzechy włoskie, warzywa tylko te które aktualnie występują sezonowo. Na stole leżą malutkie poobijane jabłka, które przed chwilą spadły z drzewa. Wszystko jest przygotowywane jest własnoręcznie, tradycyjnie z miłością bez względu na to cz…