Tarta dyniowa z sosem serowym
- dynia
- 2/3 małej śmietany 18%
- 3 jajka
- goździki- szczypta
- imbir -łyżeczka
- cynamon -1 i 1/2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa 1/2łyżeczki
- miód ok. łyżki
- masło
Składniki ciasto:
- 250 g mąki (orkiszowej lub orkiszowej + razowej)
- 100 ml oliwy z pestek dyni
- 100 ml letniej wody
Składniki i przygotowanie sosu:
- mała śmietana kremówka lub gęsta 30 %
- pół opakowania sera gorgonzola
Przygotowanie tarty:
Dynie kroimy w małą kostkę, dusimy
na maśle wraz z przyprawami ciągle mieszając. Proporcje przypraw
należy dostosować do własnych upodobań, tarta będzie
pikantniejsza gdy dodamy więcej imbiru, słodsza- cynamonu oraz
miodu.
Gdy dynia zmięknie dodajemy miód,
mieszamy. Jajka roztrzepujemy wraz ze śmietaną i łączymy z dynią.
Za pomocą blendera miksujemy do czasu aż powstanie jednolity krem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Przygotowujemy ciasto na tarte jak w przepisie na kisz z zielonymi szparagami i suszonymi pomidorami. Zalewamy formę z ciastem kremem z
dyni. Całość ląduje w piekarniku na 40 minut.
taką tartę bym zjadła :)
OdpowiedzUsuń